Az új amerikai külügyminiszter is elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet

Nagyvilág - szerző: GR

Az amerikai külügyminiszter “erőteljes”, a Pentagon vezetője pedig “azonnali koordinált” nemzetközi fellépést sürgetett a harmadik észak-koreai nukleáris kísérlettel kapcsolatban.

John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek “erőteljes” választ kell adnia az észak-koreai provokációra, ami egyúttal figyelmeztetés lesz Iránnak is. Teherán nukleáris programjának célja Washington szerint az, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverhez jusson.

“Nagyon fontos, hogy a világ erőfeszítéseinek hitele legyen az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásában” – hangoztatta Kerry.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter kedden telefonon tárgyalt dél-koreai kollégájával, Kim Kvan Dzsinnel és kijelentette, hogy az “erősen provokatív” észak-koreai atomkísérlet megválaszolására “azonnali koordinált” lépésekre van szükség.

Az amerikai vezetés, miként korábban az elnökök szintjén, most a védelmi miniszteri szinten is megerősítette elkötelezettségét Dél-Korea védelme, beleérte az amerikai “nukleáris ernyő” kiterjesztése mellett.

(Forrás: MTI)