Baranyában 175 település adósságát vállalja át az állam

Baranya - szerző: KT

Vajszló, 2012. november 28., szerda (MTI) – Baranya 301 településéből 175 érintett a konszolidációban, tőlük az állam mintegy 38 milliárd forint adósságot vállal át – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Vajszlón.

Kontrát Károly a baranyai nagyközségben tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a 169, ötezer lakost meg nem haladó település 9 milliárd forint, a hat nagyobb település pedig 29 milliárd forint tartozást halmozott fel.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány közelmúltban hozott döntése értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát teljesen, az ennél nagyobbakét pedig 40-70 százalékos mértékben vállalja át az állam, többek között a helyi bevételeket figyelembe véve. A konszolidáció a kistelepülések esetében a tervek szerint ez év végéig, a nagyobbaknál 2013 első fél évében zárul le.

Rámutatott: az intézkedés országosan várhatóan 1956 település mintegy 8,8 millió lakosának életére lesz kedvező hatással, a mintegy 1200 eredményesen, feszesen gazdálkodó települést pedig fejlesztési támogatással támogatja a kormány.

Kontrát Károly kitért arra is, hogy a stabilitási törvény olyan szabályokkal egészül ki, amelyek a jövőben megakadályozzák az önkormányzatok ilyen mértékű eladósodását.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, a térség országgyűlési képviselője azt hangoztatta, hogy a kormány döntése rendkívüli jelentőségű a baranyai, különösen az elszegényedett, a munkanélküliség és az elvándorlás sújtotta ormánsági települések számára.

Úgy vélte, hogy az önkormányzatok részvétele nélkülözhetetlen a 25 milliárd forintos Ős-Dráva programban, amelynek célja, hogy az Ormánságban vízkormányzási rendszerrel, vizes élőhelyek revitalizálásával elősegítsék az agrárium, az ökoturizmus fellendítését.

A projekttel kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan befejeződik a látogatóközpont építésének előkészítése Cún és Szaporca közelében, a projekthez kapcsolódóan tervezik 2014 végéig a vejti révátkelő megnyitását, továbbá ormánsági templomok felújítását. Utóbbiakra 800-800 millió forintot fordítanának.

(forrás: MTI)A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.