Csőstül jön a baj – meglepődhet, mi a sok csőtörés oka

Helyi - szerző: HH

Harkányban lassan mindennaposak a csőtörések. Megkérdeztünk egy szakértőt, ennek mi az oka, a válasz nem ígér sok jót.

 

A hálózat milliárdokat igénylő felújítása rövid- vagy középtávon az állami szerepvállalás mellett sem reális várakozás. A meghibásodások ha nem is lesznek egyre gyakoribbak, de már most is mindennapos problémát jelentenek. A csőtörések okai épp maguk a csőtörések, hiszen az állandó nyomásváltozás az, ami a legtöbb problémát okozza.

 

A vízvezeték-hálózat egy állandó nyomásra van tervezve – ismertette a lapunk által megkérdezett mérnök. Az elöregedett hálózat legnagyobb terhe, ha ez a nyomás ingadozik. Ilyen erőpróba az is, amikor egy csőtörés miatt leesik, majd ismét beáll az üzemi nyomás. Ezt az öreg csövek nem bírják, és újabb repedések, törések keletkeznek rajtuk – részletezte.

 

A jövőben is borítékolni lehet a csőtöréseket, melyek jellemzően akkor érintenek egyszerre több városrészt is, ha az a két fő vezeték valamelyikén – a márfai kút vagy a Tenkes víztározója felől érkező főnyomócsövön – jelentkezik. A javítást persze csak azt követően tudják megkezdeni, hogy a hibát felfedezik és megtalálják annak helyét, ekkorra a hálózat valamilyen szinten már leürül. Ugyan a vízmű emberei mindig bevetésre készek és ha megvan a hiba azonnal nekilátnak a javításnak, de addig néha hosszabb idő is eltelik. Ez alatt viszont akár egész nagy területeken, több városrészben is jelentősen csökkenhet a nyomás.

 

Az öreg vezetékekre visszavezethető problémát az apparátust átvevő kormány is sürgetőnek látja: az Energiaügyi Minisztérium egy egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgozik, amelyről már ősszel döntés is születhet. Ennek bevételeiből újítanák fel az elöregedett ivóvízhálózatot is.