Elkaszálták a tényleges életfogytiglant

Belföldi hírek - szerző: KT

Első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága a tényleges életfogytiglan alkalmazása miatt. Az Európa Tanács alatt működő szervezet úgy véli, a felülvizsgálat lehetőségét kizáró szabadságvesztés az emberi jogok európai egyezményébe ütközik és megalázó.

 

 

Az ítélet nincs semmiféle következménnyel a jelenlegi Btk-ra, de a bíróság határozata alapján változtatni kell az ilyen szankciók szabályozásán: Strasbourg a felülvizsgálat lehetőségét szeretné biztosítottnak látni. Ez nem jelenti azt, hogy a legelvetemültebb gyilkosok kiszabadulnak egyszer, csupán annyit kérnek, hogy 20-25 évente vizsgálják felül a fogva tartás szükségességét.

 

A bíróság az emberölésért és rablásért tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar László esetében állapította meg, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet magalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait. A strasbourgi bírák azt is megállapították, hogy a nyolc éven át – 2002 és 2010 között – húzódó eljárással a magyar hatóságok megsértették az ügy ésszerű határidőn belüli elbírálásának a követelményét.