Elkezdődött a csúszdaelemek felújítása

Helyi - szerző: HH

A héten kezdték meg a harkányi csúszda teljeskörű felújítását. Az elemek új felületet kapnak, mely minőségére szakértői vizsgálat mellett a legnagyobb hazai cég garanciája is biztosíték.

 

Az egyik letisztított, csiszolás előtt álló csúszdaelem

 

A csúszdáról, az elemekkel való tapasztalatairól és a munkálatokról a felújítást végző vállalat ügyvezetője beszélt lapunknak.

 

A Magyarországon piacvezető, de több országban, így a környező régiókban Svájcban is tevékenykedő cégünk több mint 20 éve csúszdákkal, fürdő, aquaparkok fejlesztésével foglalkozik – kezdte Szűcs Gyula. Az Eleven Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ők szállították hazánk az elmúlt két évtized legnagyobb ilyen jellegű beruházásában a vízi attrakciókat – beleértve a csúszdákat is – a győri aquaparkba, és a napokban adták át a makói csúszdaparkot is.

 

Cégük építette 15 évvel ezelőtt az orfűi csúszdát is, mely letisztítását követő felmérés alkalmával őket is meglepte, hogy az milyen jó állapotban van: a műanyag elemeken nem látható olyan elváltozás, mely minőségi kérdést vet fel, az acélszerkezet pedig egyáltalán nem korrodált. Ezeket a csúszdákat mi ismerjük a legjobban, országos szinten is van összehasonlítási alapunk – szögezte le Szűcs Gyula, hozzátéve: a Harkányba érkező elemeket a piac első három gyártójának egyike, a világ 120 országába szállító török Polin készítette.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mire jó egy 15 éves csúszda – vetette fel az ügyvezető. Pályájuk kezdetekor találkoztak több mint 20 éve üzemelő élményelemekkel, melyek azóta már az ötvenedik esztendőn is túl vannak problémamentesen, így kijelenthető, hogy ez karbantartás és használati kultúra és természetesen a gyártói tapasztalat kérdése. Minden egyes, szabványoknak is megfelelő csúszda egy szigorú minőségi átvizsgáláson megy keresztül, melyet a kormány is különösen szigorúan kezel, például igazságügyi statikai szakértő is be fogja vizsgálni a harkányi csúszdákat számos biztonságtechnikai vizsgálat mellett.

 

A műanyag elemek felújítása során sem lehet kétség a minőség felől, ahol kétféle anyagot fognak használni: a leginkább kopásnak kitett csúszófelület ugyanaz a poliészter anyag és gél, amiből az üvegszál erősítésű csúszda is felépül. A csúszda külső felületét ugyancsak kétkomponensű műgyanta festék fedi majd. Ezeket a bevizsgált, engedélyezett anyagokat mind az ország legnagyobb forgalmazójától szerzik be.

 

A felújítás első felében esedékes csiszolási munkákhoz keresnek munkaerőt is, melynek célja kettős. Egyrészt a helyiek foglalkoztatásában segítenének, ami nem újkeletű dolog, hiszen üzletpolitikájukban ez bevált gyakorlat. Másfelől pedig a megfelelő embereknek országos szinten ajánlanának állást saját köreikben, jellemzően a szezon előtti karbantartások feladataira.

 

A csúszdaelemek már Harkányban vannak, ezen a héten az előkészítési munkálatok zajlanak. Az esetleges hibák feltárása, megfelelő technikával való javítása és a csiszolás már folyamatban vannak.

 

A technológiával kapcsolatban Szűcs Gyula ismertette: a csiszolás után a csúszda anyagával megegyező poliszétergyantát, gélt szórással viszik fel az eredetileg zártszerszámos technológiát jegyző formára. Mivel a kétkomponensű gyanta térhálósodása közben gyakorlatilag egybeköt az anyagával azonos, csiszolt felülettel, így nem kell attól tartani, hogy az a későbbeikben elválna tőle. Ezt követően kerül sor a színezésre, majd a polírozásra. Az alkalmazott, legjobb minőségű anyagok UV-állóak is, ahogy az elvárás is ilyen felhasználás mellett.

 

Harkány egy új értékű csúszdát kap, mely megfelelő karbantartás és használat mellett legalább addig lesz használható, mint a török gyártó által szállított elemek – szögezte le Szűcs Gyula. Mint az Eleven Kft. vezetője elmondta, az elkészült elemekre ők maguk is egy kiterjesztett, 36 hónapos garanciát vállalnak.