Előbb járt le a határidő?

Helyi - szerző: GR

A tegnapi napon fél ötkor a nagy érdeklődés miatt lezárta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet program keretében meghirdetett „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán”- című pályázatot.  

 

Az alapítvány a pályázói visszajelzéseket figyelembe véve bővítette múlt év végén az Erzsébet-program szociális üdülési pályázatait, így újdonságaként hirdette meg nyugdíjasok részére  azt a pályázatot, amit 2500 forintos önrész befizetése után az ország 60 gyógyfürdőjéből választva lehetett több alkalommal fürdési lehetőséget kapni.

Az Alapítvány mintegy 15 ezer nyugdíjas jelentkezését várta a pályázatra, ezt a keretet a tegnap a beadott igények száma elérte, amely azt is igazolja, hogy volt létjogosultsága a programnak. A biztosított létszámkeret egészen pontosan 2014. január 15. 16:32-kor kimerült, így pályázatot már nem lehet benyújtani.  

 

Az Alapítvány örömmel fogadta, hogy a nyugdíjasok ilyen aktívan és gyorsan éltek az Erzsébet-program keretében kiírt fürdőbelépő pályázati lehetőséggel.

 

Más pályázatra még lehet jelentkezni  

 

Nagy Anna sajtószóvivő a mai sajtótájékoztatón ismertette: az Erzsébet-program keretén belül idén 62 pályázatra jelentkezhetnek gyerekek, nagycsaládosok, nyugdíjasok és fogyatékossággal élők. A programra 2014-ben 3,5 milliárd forintot biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.  

 

A gyerekeknek 58 féle – köztük több mint 20 új – Erzsébet-tábort hirdetnek. Az újdonságok között lesz a népi mesterségek tábora vagy a fogyatékkal élők többféle speciális sporttábora. Március 20-áig lehet jelentkezni a táborokba, és ezek mellett továbbra is megszervezik a tavaszi és őszi háromnapos kirándulásokat iskolai osztályoknak. Továbbra is nyitottak a szociális üdülési pályázatok a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők számára – jelentkezési határidő február 28.  

 

Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 2011 végén bölcs döntést hozott a kormány, amikor a társadalmi és szociális gondoskodás körében olyan intézkedést vezetett be, amelynek első lépcsőjében 2012 januárjától megismerkedtünk az Erzsébet-utalvánnyal. A béren kívüli juttatások körét bővítette ezzel a kormány, és az Erzsébet-utalvány a szociális ellátás része is lett azzal, hogy a rendszeres szociális segély kifizetése részben ennek útján történt – mondta, hozzátéve: az erre épülő Erzsébet-program társadalmi problémákat old meg. 

 

Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az Erzsébet-program megmutatja az Orbán-kormány és a Gyurcsány-kormány észjárása közötti különbséget. A program megvalósítását az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó nyereség biztosítja. Ezt 2010-ig multinacionális cégek tették zsebre, ma pedig ezt a részt már szociális célokra fordítják egy nonprofit szervezeten keresztül – mondta.

 

A fürdő beszállt a „versenybe” a nyugdíjasokért  

 

Természetesen a Harkányi Gyógyfürdő is felkerült a fürdők listájára, ahol a pályázat által elnyert fürdési lehetőség felhasználható. A különböző opciók közül viszont érdemes megemlíteni, hogy a 2500 forintos lehetőség volt, ahol csak 5 alkalmat és volt, ahol 33 alkalmat jelentett. Harkány a lista felső részén szerepel a 28 belépős kiemelkedő ajánlatával, hiszen ilyen magas ajánlatot csak 4 másik -tőlünk jelentősen távolabb lévő- fürdő tett.  

 

A fürdő egyébként hirdette is az akciót több helyen, sőt a bejáratnál lévő információs pultnál a pályázati lapok és az ezzel kapcsolatos információk is rendelkezésre álltak, valamint a papírok kitöltésében és az elektronikus ügyintézésben is segítséget nyújtottak.

 

Újabb kommunikációs baki?  

 

Mivel Harkányban is jelentős számú nyugdíjas él, így jogosan merül fel a kérdés, hogy a lakosok közül összesen hányan adták be pályázatukat, illetve egyáltalán hányan tudtak róla, hogy igénybe vehető?  

 

Azt elmondhatjuk, hogy a fürdő – lehetőségeihez mérten – mindent megtett a helyiekért, bár az oly népszerű százforintos akciónál ez a kedvezmény helyben nem volt jobb. Ugyanakkor az önkormányzat csupán a blogján hirdette a pályázati kiírást. Különösen érdekes ez abból a szempontból is, ha párhuzamot sikerül vonnunk az utóbbi időben Imri Sándor polgármester már-már propagandára hajazó tájékoztatási vágya – miszerint 3 évig nem volt fontos az emberek tájékoztatása, de most az lett – és a lakosság ténylegesen objektív és korrekt tájékoztatása között. Itt jön majd a szélbe kiáltott tárgytalan monológ, hogy ez mennyire „nem reális”, mert szokott, és ezt hajtogatni egyszerű. Mindenesetre vélhető: a fontos információ valószínűleg helyben nem jutott el azokhoz, akikhez el kellett volna jutnia. Mindezt hamarosan számokkal mutatjuk be, első kézből, tessék csak köpködni.  

 

Kiindulási alapnak legyen annyi elég, hogy szúrópróba-szerűen több harkányi nyugdíjast is megkérdeztünk, akik szívesen igénybe vették volna, ha tudtak volna a lehetőségről. Ellenben vannak számok, hogy hányan érdeklődtek. A rendelkezésre álló információk alapján újabb feketepontot írhatunk az önkormányzati vezetés virtuális ellenőrzőkönyvébe a kommunikáció-tantárgyhoz? Vagy éljünk a fórum felső tagozatos szállóigéjével, miszerint „üjjlefíjjam, egyes”? Ezt talán mindenki döntse el majd maga!  

 

De emlékeztetnénk, hogy sajnos nem ez az első példája az elpuskázott dolgoknak ilyen téren sem, hiszen vannak, akik egy 200 ezer forintos pályázatot fergeteges sikerként könyvelnek el – nem feltétlenül a harkányi művelődési ház szabadtéri nyári táncházak pályázatára gondolunk – és tőlünk nem messze ugyanebben az időben a több mint 500 milliós, azaz fél milliárdos pályázati forrás (Máriagyűdi zarándokhely turisztikai pályázata) elnyerését ünneplik. Hamarosan összevetjük, melyik pályázatot melyik testület írta, és egyáltalán, ki írja a pályázatokat. De feljebb nem rangsorolunk, mert biztos van, aki még ennél is többet nyert…