Emberölés kísérlete a vád

Baranya - szerző: HH

A Baranya Megyei Főügyészség több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és további más bűncselekmények miatt emelt vádat öt férfival szemben, akik Pécs belvárosában egy szórakozóhely előtt több személyt bántalmaztak.

 

fotó: Baranya Megyei Főügyészség

 

2015. júniusában az öt vádlott – akik közül hárman fiatalkorúak – Pécs belvárosában szórakozott, melynek során jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak több vendéglátó helyen – tájékoztatta lapunkat az ügyészség.

 

Éjjel 2 óra után értek az egyik belvárosi szórakozóhelyhez, ahol az elsőrendű vádlott a földről felvett egy botot, majd minden előzmény nélkül megütött egy járókelőt. Ezt a bántalmazást észlelte az egyik későbbi sértett, aki számon kérte a vádlott cselekményét. Ekkor mind az öt elkövető neki támadt a sértettnek, valamennyien több alkalommal ököllel testszerte ütlegelték, majd miután a földre került, többször megrúgták.

 

Miután a sértett bántalmazását abbahagyták, a téren tartózkodó személyek a sértett segítségére siettek. Rövid idő elteltével azonban a vádlottak közül hárman ismét megjelentek és rugdosni kezdték a korábbi áldozatukat, aki az ütéstől a földre került.

 

Ezután a helyszínt a vádlottak elhagyták, csak az elsőrendű vádlott maradt ott, és a földön fekvő sértettnek korábban segítséget nyújtó személyre támadt. A dulakodás során a felek földre kerültek, ezért az öt vádlott közül kettő ismét visszatért a helyszínre és ők is bekapcsolódtak a bántalmazásba.

 

Ezen bántalmazás során az elsőrendű vádlott elővett egy 9 cm pengehosszúságú kést és azt négy alkalommal az először bántalmazott férfi hátába szúrta. Mindezt a helyszínen többen észlelték, akik közül egy személy a bántalmazottak segítségére sietett. Ekkor az elsőrendű vádlott ezen személyt is hasba szúrta, majd az elkövetők a helyszínről elmenekültek.

 

A bántalmazás következtében két sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, az egyiknél maradandó fogyatékosság alakult ki.

 

Mindkét sértett életét a gyors, szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Az elsőrendű vádlott cselekménye több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele – figyelemmel az elkövető fiatal korára – 15 évig terjedő szabadságvesztés.

 

A többi vádlott csoportosan elkövetett garázdaság vétsége miatt áll a bíróság elé.

fotó: Baranya Megyei Főügyészség