Emelkedett a véradók száma

Életmód - szerző: HH

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban, tavaly összesen 411.925-ször adtak vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) adatai szerint. Ez a 2022-es évhez képest 4 százalékos előrelépést jelent – összegezte a szolgálat.

 

Az OVSz az idei évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

 

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

 

A 100 éves évforduló alkalmából az OVSz országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szervezünk. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

 

Az emlékév egyik fénypontja az OVSz Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál Csak egy hős címmel. A zenei alkotás egy ismert zeneszerző jóvoltából valósul meg, kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért.

 

Véradásra országszerte várnak minden segíteni vágyót, amelyhez a véradási helyszín- és időpontkereső a szolgálat oldalán található, a Harkányban szervezett akciókról pedig oldalunkon számolunk be.