Határidő: egységes mobiltöltőkért küzd az EP

Technológia - szerző: HH

Az elektronikus hulladék mennyiségét szeretné csökkenteni az Európai Parlament azzal a rendelkezéssel, melyben kitalálták, hogy egységes töltőfelülettel szerelt telefonokat lehetne csak forgalomba hozni az EU területén.

 

A adatátviteli fejlesztéseknek is durva gátat szabó ötletet valószínűleg évekkel korábban kezdték fogalmazni, amikor több tucat töltési mód létezett, mivel jelenleg csak három van a piacon: az USB-C és a mikro USB mellett a szintén C-re áttérő Apple régebbi fejlesztéseinek van eltérő töltője.

 

A szabályozást júliusig készítik elő, csak ekkor mondják ki, mi legyen a végső határidő. A rendelkezés annyira idejét múlt, hogy valószínűleg a legtöbb gyártó csak USB-C felületet fog addigra kínálni, már ha egyáltalán nem tér át a QI vezeték nélküli szabványra.

 

Az európai testületnek nem ez az első ötlete az egységes töltők bevezetésére: 2014-ben hozott rendeletet szerencsére meghaladta a kora és zátonyra futott, ugyanis akkor azt találták ki, hogy az éppen korszerűnek számító, ám azóta jóformán kivezetett micro USB legyen a kötelező 2017-től. A kort akkor sem tudták követni, ugyanis 2009-ben a legnagyobb gyártók már megállapodtak e szabványban. A piac végül megoldotta a kérdést, és elindultak a fejlesztések a jóval korszerűbb USB-C irányába, mely napjainkban terjed.