Erdogan 3,6 millió szíriai migránssal fenyegette meg Európát

Nagyvilág - szerző: HH

A bejelentettnél is nagyobb támadást indított Törökország a kurdok elleni háborúban, mire az ellenfél is jelentős erőket mozgósított. Következésképp a törökök leállították az Iszlám Állam elleni valamennyi hadműveletet. 

 

Az arab országok elítélték a szír területen zajló török agressziót, és tanácskozást hívott össze a 22 tagot számláló Arab Liga. A találkozón – melyen arra kérték a törököket, hogy szüntessék be a harcokat – részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsa is.

 

Mivel a NATO-tag által indított hadművelet és biztonsági sávnak kijelölt zónába való előrenyomulás voltaképpen a NATO egyik legfontosabb szövetségese területén zajlik, fontos az arabok állásfoglalása, már az előkészített amerikai szankciók miatt is. Válaszul Recep Tayyip Erdogan a migránsok visszatartását eredményező szerződések felmondásával fenyeget, ha megszállásnak minősítik a török megszállást. A magyar állami média tudósítója szerint a török elnök úgy fogalmazott Ankarának könnyű a dolga, csak megnyitja a kapukat, és 3,6 millió szíriai menekült indul meg Európa felé.