Eredményesnek bizonyult a harkányi fák oltása

Helyi - szerző: HH

Az új módszer, mellyel Harkány faállományát védik hatékonyabb, a permetezéssel szemben tartósabb védelmet nyújt, garanciák is vonatkoznak rá, ráadásul a fák tovább megőrzik lombjukat – tudtuk meg Marosi-Melles Andrástól.

 

Őszi a harkányi parkban

 

Mint korábban beszámoltunk róla, új módszerrel, új módszerrel, oltásszerű – úgynevezett injektálással – védik a fákat Harkányban. A tapasztalatokról, az eljárás hatékonyságáról Marosi Andrást kérdeztük..

 

A korábbi években azt figyeltük meg, hogy az aknázómoly, mely elsősorban a vadgesztenyét károsítja, illetve a főként platánokon megjelenő csipkézőpoloska elleni hagyományos, permetezéses védekezés egyre kisebb hatékonysággal működik – emlékeztetett a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezetője. Mint megjegyezte, egy-egy fa lombkoronájának levélfelülete akár egy hektárnyi is lehet, melyre nagyjából kétszáz liter vegyszert kellene juttatni. Ezt számos körülmény befolyásolja, egyebek mellett a szél is, mely gyakran elhordva a permetet, így az nem a megfelelő helyre jut.

 

A Városgazdálkodás a hatékonyság növelése érdekében új védekezési formák után kezdett kutatni, így jutottak az egyelőre inkább innovatív, mint elterjedt módszerhez, a fák injektálásához. Az eljárás lényege, hogy a vízzel kevert növényvédőszert gondosan adagolva, a fakéreg megfúrásával juttatják a szállítószövetek nyalábjaiba, így az minden egyes levélbe és rügybe eljut.

 

Harkányban próba jelleggel 252 fán alkalmazták az eljárást, főként a fürdő területén és környezetében lévő fontosabb gesztenye- illetve platánsorokon. Legalább 90 százalékban azt látjuk, hogy a fákon átütő eredményt hozott a kezelés – szögezte le Marosi-Melles András, rámutatva az őszi időszak sajátosságaira is: azokon a fákon, ahol alkalmazták az oltást még mindig van lomb, míg a többi fa már erőteljesen hullatja leveleit.

 

A tapasztalatok szerint az injektálás 3-4 évig is védi a fát, melyre a vállalkozó két év garanciát vállal: bármelyik kezelt egyeden nagyobb mennyiségben megjelenne a károkozó, újra elvégzi a védekezést. Mint a Városgazdálkodás vezetője összegezte, már két év távlatában sem magasabb a beavatkozás költsége a permetezésnél, a hatékonysága viszont jóval magasabb.