Ókori szövegek értelmezése a magyar írásbeli érettségin

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Megkezdődtek a magyar írásbeli érettségik országszerte a középiskolákban. Hétfő reggeltől összesen mintegy 112 ezer diák ad számot tudásáról, akiknek a vizsga első részében Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük. Az 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja.

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll rendelkezésükre. A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

 

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

 

Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Tamási Áron művei is szerepelnek a magyarérettségi második felében.