Európai Kulturális Örökség megőrzése konferenciasorozat

Helyi - szerző: KT

Harkány Város Önkormányzata konferenciát szervezett. Az Európai Kulturális Örökség megőrzése konferenciasorozat Harkányi állomása január 25-27-én a Thermal Hotelben volt.

Az európai kulturális örökség megőrzéséhez, védelméhez és promóciójához kapcsolódó, 4 különböző eseményt magába foglaló EUC-NET projekt platformot teremt a jövőbeni tapasztalatok cseréjéhez és interkulturális együttműködéshez a projekt partnerek és az európai polgárok között azzal a céllal, hogy közös kulturális örökséget és európai identitást teremtsünk.

A közös európai identitás és kultúra megteremtésében a legnagyobb kihívást az örökség-megőrzés, menedzsment és promóció területén tapasztalható ismerethiány és az aktív polgári részvétel hiánya jelenti. Trogirban, Prága V. kerületében, valamint Budapest XI. kerületében már lezajlottak a konferenciák, 2013. január 25-27. között került megrendezésre a negyedik helyszínen, Harkányban. Mindegyik esemény a kulturális örökség megőrzésével és promóciójával kapcsolatos gyakorlatra és tapasztalatokra fókuszált és arra, hogy a közösségben tudatosítani kell az örökség megőrzés és az abban való közösségi aktív részvétel fontosságát.

A harkányi konferencián- hasonlóan az eddig három helyszínhez- helyi és nemzetközi résztvevők voltak jelen mintegy 10 országból, a meghívottak száma 100 fő.

A projekt várható eredménye: testvérvárosi hálózat és azok közti együttműködés megalapozása, a tapasztalatok és a gyakorlati megoldások egymás közti kicserélése, az európai kulturális örökség építése, ismeretek szerzése a kulturális örökség hatékonyabb menedzseléséről. A hosszú távú együttműködést az eseményeken aláírt memorandumok alapozzák meg. A partnerek prioritásokat határoznak meg jövőbeli közös projektekhez, melyek célja a kulturális örökségmegőrzés fejlesztése és aktív párbeszéd létrehozása a szakemberek, az állampolgárok és az Eu között.

Vasas Csaba