Ezért nincs járda az üdülőtelepen

Életmód - szerző: HH

Rendszeresen visszatérő kérdés az éves közmeghallgatáson az üdülőtelepek járdája és a gyalogátkelőhely. Mivel az előző az övezetben nincs kialakítva, az utóbbit is kár keresni.

 

Az üdülőterület számos sajátosságot hordoz a közlekedés terén. Az autósok és gyalogosok számára legfőbb tudnivaló, hogy kijelölt lakó- pihenő övezet, melyről korábban már többször írtunk. Ez azt jelenti, hogy járművel csak 20 kilométeres óránkénti sebességgel szabad haladni, ugyanakkor a gyalogosok számára a KRESZ szerint az úttest van kijelölve mint fő közlekedési felület. A beépítés jellege is ezt tükrözi, ugyanis a városrészben nincsenek járdák, sőt, nagy részén megfelelő hely sem állna rendelkezésre, hogy gyalogutat alakítsanak ki.

 

Ez hozza azt a sajátosságot is, hogy a Siklósi úton sincs kijelölt gyalogosátkelőhely, azaz zebra; az ugyanis nincs honnan, és nincs hova vezessen, az út két oldalán – függetlenül attól, hogy egyesek hol szaladnak át – ráadásul vízelvezető árok húzódik. Az adott útszakaszon 70 kilométeres óránkénti sebességet megengedő tábla van, ugyanis ott az autósok szabályszerűen közlekedő gyalogosokkal – elvileg – nem találkozhatnak.

 

A közmeghallgatáson a környék gyalogos közlekedésével kapcsolatban elhangzott, hogy jó lenne a piacnál is gyalogátkelőhely. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a forgalmilag első lehetséges helyszínen, a piac sarkánál – ahol már csak 50-nel szabad haladni – van is egy zebra. Igaz, az a Spar kereszteződésétől néhány másodpercnyi sétára van, valószínűleg azért, mert a korai közlekedésmérnökök – valójában ők tervezik a forgalmat nem a rendőrök – úgy vélték, ennyit megér az embernek az élete és testi épsége. Mint rendre beszámoltunk róla, erre az elmúlt időszakban sokan rácáfoltak.