Februárra rendeződnek az adósságok

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

A kormány 420 milliárdot áldoz az önkormányzatok adósságának felszámolására, akiknek januárban kell erre vonatkozó adatot szolgáltatniuk. A február 28-át határidőnek kitűző konszolidációs terv körébe nem kerülnek bele a szállítói tartozások, azok kigazdálkodása már nem jelenthet problémát a településeket vezető testületeknek.  

 

Az adósságátvállalás kétféle módon valósul meg. A nagyobb tartozásokat az Államadósság Kezelő Központ vállalja át az önkormányzatoktól, amíg a kisebb összegeket az állam a kincstáron keresztül ad törlesztési célú támogatást.  

 

A program során az állam 2012 januárjában a megyei önkormányzatok adósságát vállalta át, összesen mindegy 196 milliárdos értékben, második lépésként 2012 december az 5000 főnélnél kisebb városok adósságát 74 milliárdos nagyságrendben, 2013 első félévében pedig az 5000 főnél nagyobb lélekszámú városok 40-70%- át 610 milliárd összértékben. Negyedik lépésként 420 milliárd forint értékben a fennmaradóadósságok átvállalása mellett döntött. A fennmaradó összegek szállítói tartozásainak nagysága mintegy 8-10 milliárd, ezeket továbbra sem egyenlítik ki. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint ezeket a tartozásokat a településeknek maguknak kell kigazdálkodniuk, ami nem lehetetlen feladat, de kemény pénzügyi fegyelmet követel.  

 

Jövőre tiszta lappal kezdhetnek a települések, mert megszabadulnak a maradék adósságtól, amelybe a Gyurcsány-Bajnai-kormány kényszerítette őket – közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője csütörtökön az MTI-vel.  

 

Előzőleg Botka László, az MSZP választmányának elnöke úgy vélte, jövőre nagy bajban lesznek a települések, mert a megmaradt önkormányzati feladatok ellátására kevesebb forrás áll majd rendelkezésre. A szocialista politikus szerint négy év alatt a Fidesz-kormány megfelezte az önkormányzatok költségvetési támogatását.  

 

Zsigó Róbert erre reagálva úgy fogalmazott: ha a szocialistákon múlik, már több száz település lenne csődben, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány eladósította és tönkretette őket. Ezzel szemben most tiszta lappal indulhatnak a települések, mert a kormány az eddigi adósságátvállaláson felül átvállalja a települések hátra maradt adósságát is – tette hozzá, jelezve, hogy február végéig minden település megszabadul a maradék adósságától.  

 

A kormánypárti szóvivő kifejtette: 2005 és 2010 között négyszeresére, 1200 milliárd forintra nőtt a települések adósságállománya. Álláspontja szerint ennek oka, hogy a baloldal “vidékellenes-politikát” folytatott, iskolák százait zárta be, veszélybe sodorta egyebek mellett a települések mindennapi működését, a közszolgáltatásokat; az eladósodott településektől pedig elvették a fejlődés esélyét. Ma a települések pénzügyileg megerősödhetnek és nem kell többé az állam helyett feladatokat elvégezniük. Az adósság törlesztése helyett végre a fejlődésre, a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre, a foglalkoztatási programokra tudnak koncentrálni. Több pénz jut a többi között a gyermekek jövőjét segítő programok indítására, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokra, valamint a helyi közbiztonságot javító intézkedésekre és az útjavításokra.

 

<>