GfK: enyhén javult a fogyasztói hangulat

Gazdaság - szerző: GR

A háztartások enyhén bizakodóbbak saját anyagi helyzetüket és az ország gazdasági esélyeit illetően, erre utal, hogy a Komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) értéke 2012 decemberében egy ponttal 127,8 pontra javult a 2012. szeptemberihez képest – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet szerdán az MTI-vel.

    A Fogyasztói Várakozások Index (FVI) értékében némi pozitív elmozdulás látható: az index értéke a harmadik negyedévhez képest mintegy 2 pontnyit emelkedett, és 2012 decemberében 143,8 pontot ért el. Az enyhe növekedés oka, hogy a háztartások picit bizakodóbbak mind saját várható pénzügyi helyzetük, mind pedig az ország gazdasági helyzetét illetően.
Az utóbbi esetben kifejezetten a rövid távú, vagyis az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak: az ország gazdasági helyzetét rövid távon optimistán megítélők aránya némiképp emelkedett, az előző negyedévben mért 13 százalék után decemberben 17 százalék. Tény, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest (59 százalék) kevesebben, a lakosság fele számít az ország gazdasági helyzetének romlására.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 decemberében némiképp romlottak az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 53 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, szemben a 2012 szeptemberében mért 49 százalékkal.

Az árváltozásokkal kapcsolatos inflációs várakozások az előző időszakhoz képest némileg kedvezőbb képet mutatnak, bár továbbra is tízből mintegy kilencen (87 százalék) számítanak az árak további, átlagosan 9 százalékos emelkedésére a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: háromból két megkérdezett (65 százalék) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, azaz családjának reáljövedelme csökkenését prognosztizálja.

Nem nőtt a hitelfelvételi kedv: szemben a szeptemberi 27 százalékkal tavaly decemberben a lakosság 32 százaléka vélte úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére. A válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt. Az alacsony hitelfelvételi kedv háttérében az áll, hogy tíz lakosból négyen (40 százalék) a hitelkamatok növekedésére, míg további 30 százalék azok változatlanságára számít a következő 12 hónapban.
A felmérés szerint tovább csökkent azok aránya, akik egy lakásvásárláshoz megfelelőnek ítélik a körülményeket: a megkérdezettek mindössze 51 százaléka venne mostanában lakást, főként a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt. A lakosságnak csupán a 39 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakása eladására 7 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontot.

(Forrás: MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.