Harkány a középmezőnyben, de jönnek a pályázatok

Helyi - szerző: KT

2012-ben a Magyarországra látogató külföldiek 13,2%-a egészségturisztikai motivációval érkezett, mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyturizmusért felelős helyettes államtitkára – tudhattuk meg Magyarország Kormányától. Az egészségturizmus elsősorban 16 hazai gyógyhelyen, Miskolc-Lillafüreden, Harkányban, Sopron-Balfon, Gyöngyös-Kékestetőn, Hévízen, Balatonfüreden, Parádon, Hajdúszoboszlón, Zalakaroson, Bükfürdőn, Egerben, Debrecenben, Gyulán, Sárváron, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn és Mezőkövesden koncentrálódik.

 

Az ötven leglátogatottabb hazai település között 11 gyógyhely van: Hévíz a második helyen, Hajdúszoboszló a negyediken, Bük a hatodik, Balatonfüred kilencedik, Sárvár tizenkettedik, Zalakaros tizennegyedik, Eger tizenkilencedik, Gyula huszadik, Debrecen huszonkettedik, Harkány a huszonnyolcadik és Nyíregyháza a negyvenharmadik.

 

A tíz legfelkapottabb turisztikai település között mindössze hat gyógyhely van, Harkány nem került be Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Balatonfüred, Zalakaros és Sárvár sorába. A leglátogatottabb gyógyhelyek közül a belföldi vendégforgalom van többségben Hajdúszoboszlón (63%), Zalakaroson (67%), a külföldi vendégéjszakák száma van többségben Hévízen (65%), Bükön (60%), Balatonfüreden (67%), Sárváron (59%).

 

A kormány konkrét célja mintegy 3-5 nemzetközi hírű komplex gyógyhely és 8-10 regionális fürdő átfogó fejlesztése. Akkor tud Magyarország Európa egyik vezető egészségturisztikai hatalmává válni – emelte ki a helyettes államtitkár – ha a hangsúly a termálvizek gyógyító, terápiás hatására kerül, ha egyedi gyógyászati kínálat kialakítása sikerül a fürdőkben, ha szolgáltatáscsomagokat alakítunk ki a fogyatékossággal élő vendégkör számára, és ha hasznosítjuk az egyéb természeti gyógytényezőket, mint például a klimatikus, barlangi és mofetta.  

 

Kitűzött cél a fürdők komplex fejlesztése, a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások kihasználása, a minősített gyógyhelyek számának növelése, a természetes gyógytényezőkön alapuló kínálat fejlesztése és a gyógyvíz kutatások folytatása. A minisztérium létrehozott egy munkacsoportot is a termálvizek balneológiai hatását vizsgáló orvosi bizonyítékon alapuló kutatási program kidolgozása érdekében. A kutatási program munkaanyaga elkészült, szakmai véleményezése folyamatban van – mondta Horváth Viktória.

 

2014 és 2020 között több uniós pályázat beadására nyílik lehetőség, melyek az egészségturisztikai célú fejlesztéseket célozzák meg, de gyógyvízzel kapcsolatos kutatásra, komplex gyógyhely fejlesztésre, energiahatékonyság-növelésre is lesznek források. A terület- és településfejlesztési operatív programban a megyei fejlesztési koncepciók alapján kidolgozott kisebb léptékű, de összehangolt turisztikai fejlesztések megvalósítása, komplex termékcsomagok kialakítása támogatható. A Versenyképes Magyarország operatív program keretében a kiemelt gyógydesztinációkban egészségturisztikai létesítmények és kapcsolódó szolgáltatások integrált fejlesztése, az energiahatékonyságot célzó fejlesztések, valamint az időskori és piacosítható egészségügyi, orvosi, személyi és közösségi szolgáltatások fejlesztése valósulhat meg – közölte Horváth Viktória.

 

Harkánynak már csak egy dolgon kell elgondolkodnia: a néhány ezer fős gyógyellátás-kapacitást mennyivel kell bővíteni, hogy a fő hangsúlyt a gyógyturizmusra helyezve igaz legyen a többszázezres vendéglétszám, ami eltartaná a város lakóit? Miként, milyen fejlesztésekkel lehet realizálni az ideérkező vendégek és az eltöltött vendégéjszakák számát? Innentől csak egy egyszerű szorzás a különböző városi bevételek kiszámítása, amit mindenki jobb, ha maga végez el, mivel nem mindig valósak a híresztelt számok.