Harkány és Siklós is a legkeresettebb attrakciók között van

Helyi - szerző: HH

Tizenegy százalékkal nőtt a turizmus a második negyedévben a Szallas.hu becslése szerint. A portál felsorolása alapján a harkányi fürdő és a siklósi vár is a legkedveltebb úticélok között volt.

 

Átlagosan 42 ezer forintot költünk szállásra, a foglalások kétharmada pedig mobilról érkezett.

 

 

Az idényhatásokat kiszűrve látható, hogy a vendégszám csak csekély mértékben gyarapodott, így a forgalom növekedését főként a szálláshelyek szezonális áremelése okozta – mondta Keresztes Nóra, a cég marketingmenedzsere. A közvetített forgalom belföldön 35 százalékkal, míg külföldön 24 százalékkal gyarapodott a szállásfoglaló portál adati alapján.

 

Összességében közel 20 százalékos a közvetített forgalom növekedése a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – mondta a marketingmenedzser. Az átlagos foglalási érték 14 százalékkal nőtt előző évhez viszonyítva, így ez 42 ezer forint volt. A legnépszerűbb szállástípusok az apartmanok voltak, ahol átlagosan 35 ezer forint értékben foglaltak a vendégek. Az adatok szerint egyébként 10-ből 7 foglalás 50 ezer forint alatti értékre szólt. A SZÉP-kártyás fizetést tízből egy vendég jelezte előzetesen, ők átlagosan 70 százalékkal többet fizetnek egy foglalásért. A SZÉP-kártyát választók egyébként önmagukhoz képest is növelték költésüket a második negyedévben, tavalyhoz képest 22 százalékkal többet fizettek. A legértékesebb üdülés 1,8 millió forintba, míg a legolcsóbb 1500 forintba került.

 

2018 ugyanezen időszakához hasonlóan az 1-2 éjszakás utazások voltak most is a legjellemzőbbek, ötből négy foglalás erre az időtartamra szólt. Némileg nőtt a kereslet a 3 éjszakás foglalások iránt. Ez egyébként trendszerű, illetve célunk is növelni a vendégéjszakák számát – mondta Keresztes Nóra. – Egyebek mellett ezért is vezettük be 2 évvel ezelőtt a belföldi foglalások mellé járó kedvezménykuponokat, melyekkel az úti cél térségében található turisztikai nevezetességek olcsóbban látogathatók.

 

Nincs trónfosztás a top célok dobogóján

 

A legnagyobb arányban Pest (12,4%), Heves (10%) és Veszprém (9,6%) megyék részesültek a foglalásokból. Tavalyhoz hasonlóban Budapest, Siófok és Eger a legnépszerűbb települések. A soron következők Szeged, Hajdúszoboszló, Gyula és Pécs. Az élmezőnyben kapott még helyet Balatonfüred, Nyíregyháza és Debrecen is. A Szallas.hu vendégértékelései szerint a második negyedévben legnépszerűbb turisztikai nevezetességek a Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár, a Harkányi Gyógyfürdő, a siklósi vár és a Makói Hagymatikum voltak. A legtelítettebb nap április 19-e volt. A foglalások 95 százaléka belföldre szólt.

 

Top 10 úti cél a második negyedévben (zárójelben a tavalyi helyezés)

 

1. Budapest (1.)

2. Siófok (2.)

3. Eger (3.)

4. Szeged (6.)

5. Hajdúszoboszló (4.)

6. Gyula (8.)

7. Pécs (7.)

8. Balatonfüred (5.)

9. Nyíregyháza (-) és

10. Debrecen (9.) volt.

 

Népszerű turisztikai nevezetességek közé a második negyedévben a Miskolctapolca Barlangfürdő, az Egri vár, a harkányi gyógyfürdő, a siklósi vár, Makói Hagymatikum, Zalakarosi Fürdő, Hévízi Tófürdő, Festetics-kastély, Füzér Vára és Visegrádi Fellegvár lett sorolva a portál által.