Harkány ingatlanpiacán már felfedezhető az árcsökkenés

Helyi - szerző: HH

Az elmúlt néhány évre visszatekintve mondhatni őrült tempóban íveltek felfelé az ingatlanpiaci árak, a hatalmas méreteket öltő drágulás az egész országot érintette.

 

Úgy tűnik ebben, a 2019-es év hozott változást, idén ugyanis már több hazai településen megállt az áremelkedés. Nyár óta Baranya megyében is több városában beszélhetünk megtorpanásról, stagnálásról, vagy éppen csökkenésről – mutat rá az ingatlannet.hu.

 

Harkányban 20 százalékos a lakáspiaci árzuhanás

 

Az elmúlt félévet tekintve több Baranya megyei településen olcsóbbá váltak az ingatlanok. Vizsgálódásunk alapján május óta a megyében leginkább a harkányi téglalakások átlagára csökkent, 220 ezer Ft/m²-ről négyzetméterenként 40 ezer forintot, ami 20 százalékos esést jelent. Mohácson a téglalakások 6 százalékos visszaesésén túl a családi házak is 8 százalékkal lettek olcsóbbak az elmúlt fél évben, így a mohácsi téglaépítésűekhez 170 ezer, a házakhoz 130 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron lehetett hozzájutni októberben.

 

Szigetvár ingatlanpiaca megosztó, hiszen a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 10 ezer forinttal lett kevesebb októberben májushoz képest. A szigetvári téglalakások átlagárai viszont 30 százalékkal emelkedtek ugyanezen féléves szinten. Ennek eredményeképpen Szigetváron a házakat 120, a téglalakásokat 130 ezres áron kínálták.

 

A vizsgált időszakban a téglaépítésű lakások átlagára 23 százalékkal drágult, Siklóson 160, Komlón pedig 110 ezer forintos négyzetméterenkénti árra. Ez utóbbi családi házainak átlagos négyzetméter ára is jelentős mértékű, csaknem 60 százalékos emelkedést mutat az elmúlt hat hónapban.

 

 

 

Pécs ingatlanpiaca is megnyugodni látszik

 

A környező megyeszékhelyek közül egyedül Szekszárdon fedezhető fel csökkenés az elmúlt hat hónapban, mind az ott eladásra kínált családi házak, mind a téglalakások esetében. A városban júniust követően hónapról hónapra egy-egy lépcsőfokot léptek lejjebb a lakóingatlanok átlagárai egészen szeptemberig.

 

Nagyon lelassult az emelkedő tendencia Pécsen. Baranya megye székhelyén a lakóingatlanok négyzetméterének kínálati átlagára mindössze 20 ezer forinttal került többe ősszel, mint tavasszal. Kaposváron ugyancsak megtorpant a lendület és a pécsihez hasonló változáson ment keresztül a lakóingatlanok piaca.

 

Kecskemét ingatlanpiacán a visszaeső-stagnáló trenddel szemben azonban továbbra is drágulást tapasztalhatunk, ahol szinte töretlenül emelkedtek a lakóingatlanok átlagárai, mégpedig májusra októberre 30 ezerrel.

 

 

 

Merre tovább?

 

Bár az árak emelkedési üteme lassulni látszik, a drágulás valószínűleg tovább folytatódik. Ennek egyik kiváltó oka, hogy dinamikusan nő a kereslet a lakások iránt. Úgy tűnik, hiába szűnik meg a kedvezményes lakás áfa, a beruházóknak ez nem szegte kedvét. Emellett az idő előre haladtával egyre szélesebbre nyílik az olló a fővárosi és a vidéki ingatlanárak között, ma Budapesten egy használt lakást több mint kétszeres áron kínálnak a vidéki társaikhoz képest. Mindeközben az ingatlanforgalomban a vidék dominál, a főváros a teljes forgalom 20 százalékát adja a korábbi egyharmados uralommal szemben.