Harkányban is keresik a házalókat az elektronikus népszámláláshoz

Helyi - szerző: HH

Országosan mintegy 28 ezer számlálóbiztos részvételére lesz szükség az őszi, Magyarországon tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő népszámlálás lebonyolításához, melyhez Harkányban is keresik a számlálókat.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a települési, illetve a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen elindította a számlálóbiztosok toborzását az október 1. és november 28. közötti adatgyűjtéshez.

 

A munkalehetőségre a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban jelentkezhetnek az érdeklődők.

 

Anépszámlálás pontos képet ad az ország népességéről, eredményei megbízható alapot nyújtanak az országot, a településeket és az emberek közvetlen lakókörnyezetét érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

 

A népszámlálásról szóló törvény alapján az adatszolgáltatás mindenkinek kötelező. A háztartások ennek október 1-16. között önállóan, a kérdőívet interneten kitöltve tehetnek eleget. Ezt követően október 17. és november 20. között számlálóbiztosoké a terep.

 

A biztosok feladata – egy e-learning és vizsga után – a rájuk bízott számlálókörzet bejárása, a címek ellenőrzése és a kérdőívek kitöltése azokban a háztartásokban, ahonnan az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett be kérdőív. A háztartásoktól kapott válaszokat tableteken rögzítik, így Magyarország történetében az idei lesz az első elektronikus népszámlálás.

 

A biztosok 25 ezer forint felkészülési és kapcsolattartási díjat kapnak, a kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás díjszabása 300 forint címenként. Az összeírt személyek után 620 forint jár. A munkára jelenkezni július 20-ig a jegyzo@harkany.hu e-mail címen lehet.