Harminc százalékkal több virág kerül az utcákra

Helyi - szerző: HH

A városgazdálkodás elkezdte a muskátlik és levendulák kitelepítését. Idén összesen mintegy 45 ezer növényből 25 ezer kerül az utcákra. A város mellett a fürdőt is ellátják a több, mint 15 fajta és azon belül is eltérő színvilágú virágból.

 

 

A korábbi évek – fürdőt is beleértve – mintegy 6-8 millió forintos virágbeszerzési költségeit saját termeléssel igyekszik a Városgazdálkodási Zrt. kiváltani – mondta Marosi András. A vállalat vezérigazgatója kiemelte, korábban a város sikerrel pályázott egy termálfűtéssel rendelkező, dupla falú fóliasátorra, amit nemrég kiegészítettek két újabb sátorral. Ezeknek köszönhetően 2,5 millió forint maradt a város kasszájában a muskátlik átteleltetésével. Mint felidézte, a két fólia felállítási költsége összesen nem került annyiba, mint elődjük, igaz, szolgáltatásaikban is elmaradnak tőle.

 

Ezek segítségével valósult az a virágüzem, ami kisméretű szivarpalánták és a fürdő üvegházaiban magvetésből nevelt, valamint kész palánták vásárlásával elégíti ki a város, és immáron a fürdő növényszükségletét is. Nem mellékesen ez utóbbi intézmény üvegházai is hozzájárultak a tavaszi virágosításhoz, ugyanis ott is több ezer virágot neveltek és készítettek elő a májusi kiültetéshez.

 

Megpróbálunk úgy gondolkodni, hogy minél inkább önellátóak legyünk ebben a feladatban – fogalmazott Marosi András. Kiemelte: ebben az évben úgy látták biztosítva Harkány növényszükségletét, hogy elsősorban palántákról nevelték a szaporítóanyagot, de vásároltak magot is. Mivel meggyőződtünk róla, hogy biztonságos a helyszín és felállt az ehhez szükséges apparátus valamint egyre jobban elmélyültünk a magvetésben és a muskátlik legyökereztetésében, tovább szaporításában, már láthatjuk, hogy az idei növényszám el fogja érni az 45 ezret – mondta.

 

Mint a vezető ismertette, a városgazdálkodás célul tűzte ki a tavalyi évben kihelyezett 18 ezres darabszám legalább 30 százalékkal való megemelését, elsősorban a frekventált helyekre összpontosítva. Ezt a növényszigetek illetve a kihelyezett növénytartók számának növelésével kívánják elérni.