Helyreállítás, kiemelkedő betonelemek, tetőről folyó esővíz is téma volt a fórumon

Helyi - szerző: HH

Szerda este tartották a városszerte zajló vízelvezetési munkálatokhoz és a Lanka rendbetételéhez kapcsolódó lakossági fórumot, ahol az illetékes műszaki vezető igyekezett választ adni a lakosok kérdéseire.

 

A város területén két uniós támogatásból zajlanak az összesen egymilliárd forint értékben végzett munkálatok: a Lanka csatorna rendbetétele és a csapadékvíz-elvezetés szorosan összefügg. Az előző munkálatokat a Szedibau Építőipari Kft., míg az utóbbit a Mestercsillag Mérnöki Kft. végezheti. A két projekttel kapcsolatban tartott, pályázat részeként kötelezően előírt fórumon számos megnyugtató válasz hangzott el, de voltak olyan, jellemzően egyedi igényeket takaró felvetések és problémák, melyek válasza a szakmai nyelvezet részleteibe veszett.

 

Várhatóan márciusig tartanak a munkálatok, ezt követően kezdődik a szükséges javításokat is felsorakoztató, öt éven át tartó garanciális időszak – mutatott rá Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere világossá tette, hogy a fórum a pályázati rendszer követelménye, az önkormányzat feladatának oroszlánrésze a munka átvétele után veszi kezdetét.

 

Mint Kőműves Krisztián, a projektek felelős műszaki vezetője a legyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszában általánosságban elmondta, a kapubejárók helyreállítása valójában csak az ingatlan megközelíthetőségének biztosítását takarja, így az legfeljebb 5 méter szélességben és 10 négyzetméterig történik meg. Bár ebben a kérdésben egyéni beszélgetéseket szeretett volna folytatni, úgy fogalmazott, a helyreállítás ugyan nem egységes, de minden ingatlantulajdonosnak megfelel. Arra is kitért, hogy sok esetben egyedi igényeknek is eleget tettek.

 

Az egyforma, gyakran környezetéből kiemelkedő, nem egyedi betonelemek oka az, hogy a közbeszerzés során ezekre az elemekre adtak árajánlatot, így azoktól Kőműves szerint eltérni nem lehet.

 

A tetőről lefolyó és korábban az árokba vezetett esővíz kérdésében elhangzott, hogy azokat mind bekötötték a vízelvezetés új rendszerébe, ezt egyébként Kőműves kötelességüknek is nevezte.

 

Szó esett az Ibolya utcából induló akvaduktról is, melyben hosszan magyarázva a műszaki vezető leszögezte: a töltés belsejében a meder feneke egy szintben van a környezettel. Arra a hónapokkal korábbi kérdésünkre, hogy mely területről vezet így el vizet, illetve, hogy honnan kerül bele víz most sem adott választ. Azóta egyébként a töltésből felföldet csináltak, így oda most az utcából sem folyik fel a víz.

 

A fórumon egyértelművé tették azt is, hogy ugyan sok helyen mélyítették és szélesítették az árkot, a partfal tisztán tartása, a fű és gaz nyírása továbbra is a lakók feladata.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.