Kijárási tilalom: Horvátország és Szlovénia is szigorít

Nagyvilág - szerző: HH

A koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében több európai országhoz hasonlóan Horvátország és Szlovénia is szigorít a kijárási tilalom szabályain.

 

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, bezártak az éttermek és a kávézók, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, sajtóbeszámolók szerint a parkok és a játszóterek tele vannak emberekkel, és sokan nem tartják be a házi karantén szabályai sem. Szombattól az esküvőket és temetéseket is csak szűk családi körben lehet megtartani, továbbá megtiltják a csoportos gyülekezést a nyilvános helyeken, parkokban, tereken, a tengerpart esetében pedig a fürdőhelyeken is. A belügyminiszterük jelezte, hogy amennyiben tovább lazul a társadalmi fegyelem, korlátozni fogják a tömegközlekedést az egész ország területén.

 

Horvátországban eddig több mint 13 ezer emberrel szemben rendeltek el otthoni karantént. Szombat reggeli adatok szerint az országban jelenleg 157 fertőzöttről tudnak.

 

Szlovéniában is szigorítanak

 

Szlovéniában teljesen betiltották a társasági érintkezést. Ljubljana már korábban korlátozott minden szükségtelen tevékenységet, beszüntette a tömegközlekedést és lezárta a repülőtereket. Péntektől ezek a szabályok tovább szigorodtak: csak egyedül lehet sportolni, kutyát sétáltatni és a szabadban tartózkodni, csoportosan ezt csak az egy háztartásban élők tehetik meg erdőkben vagy parkokban, a városokban nem. Tilos a játszóterek és szabadtéri edzőpályák használata is.

 

Szlovéniában pénteken délután 14 óráig 341 volt a fertőzöttek száma, ugyanakkor több mint 10 ezer koronavírustesztnek negatív lett az eredménye.

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.