Így szigorodik a BTK

Helyi - szerző: KT

2013. július 1-jén hatályba lép Magyarország új Büntető Törvénykönyve.

A korábbinál jóval szigorúbb szabályozás 200-800 forintig terjedő pénzbírsággal és kötelezően alkalmazandó járművezetéstől való eltiltással sújtja az ittas járműveztetés – 0,8 helyett immáron 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint esetén bűncselekményét. Ez az új törvény szerint elkülönül a kábító- vagy egyéb szertől való befolyásoltságtól, így tehát halmozottan is elkövethető.

A büntethetőség alsó határa 12 éve lett, azonban nem minden esetben. Ezt a szabályozást csak a súlyos, például élet elleni bűncselekményeknél alkalmazzák majd.

Hétfőtől önálló bécsé (bűncselekmény) lesz a falopás is, amiért két évig terjedő szabadságvesztés járhat. Szintén két évig kerülhet rács mögé az a drogfogyasztó vagy birtokló is, aki a második esete után már nem mehet az oly sokakat megmentő elterelőre. A keményebb drogok használói számára már a függőség sem jelent többé enyhítő körülményt.

A jogos védelem körét bővítik: a vélelmezett életveszélyt elhárítók esetében az arányosságot nem vizsgálják és továbbra sem lesz büntethető az, aki a fizikai erőszak elleni védekezésben az arányosság határait felindulásból vagy ijedtségében túllépi.

Új jogszabályok is születtek. A gazdasági csalást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés céljából színlelt gazdasági tevékenységet végez. Önálló passzust kapott a termőföld jogtalan megszerzése és a kilométeróra visszapörgetése is és nemzeti jelképünk bármelyikének megsértése egy év hűvöst hozhat.

Bevezették a jóvátételi munka intézményét: fiatalkorúaknál 3-30,  nagykorúaknál 5-90 napot szabhatnak ki a megváltó munkából.