Ilyen egy titkos rakétasiló belseje

Technológia - szerző: GR

Talán még sosem történt olyan, hogy egy tévéstábot beengedtek volna egy titkos amerikai rakétasilóba, ahol egy 900-1500 kilotonnányi atomtöltettel felszerelt Minuteman–III rakéta van. Most mégis megtörtént!  

 

A CBS 60 Minutes című műsorának riporterét és operatőrét helikopterrel vitték el a titkos rakétabázisra valahol. Kívülről nem igazán feltűnő, hiszen egy kerítéssel körbevett csupasz földdarab csupán a környező farmok között.

 

 

A bázis belülről is majdnem ugyanennyire egyszerű. A felszerelések nagy része még a hatvanas évekből származik: analóg telefonokat használnak, és számítástechnika terén se követik a trendeket: hiszen adathordozóként 8″ floppyk funkcionálnak. A katonák itt internetezni se tudnak, hiszen biztonsági megfontolásból nincsenek is rácsatlakoztatva a gépek az internetre. Éppen annyira elavult a technológia, hogy már-már ettől biztonságos.

 

És hogy mi az ok, amiért beengedtek egy tévéstábot? Az elmúlt hónapokban sorozatos botrányok voltak az amerikai légierő rakétaparancsnokságán. Több tucat rakétakezelő bukott meg a teszteken, sokan a parancsnokok alkalmatlanságára is panaszkodtak. A rakétások munkája unalmas, nincsenek kihívások, ráadásul olyan Isten háta mögötti, unalmas porfészkekben kell szolgálatot teljesíteniük, mint például Wyoming.

 

Most a légierő megpróbálja jobban motiválni a rakétásokat, ami már azért is jó ötletnek tűnik, mert ők nem hibázhatnak: ha netán véletlenül kilőnek egy ilyen Minuteman–III-as rakétát, azt a levegőben már nem lehet hatástalanítani.

 

HH / CBS News