Itt az ötödik királyi csatorna

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Elindult a közmédia új televíziós csatornája, az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó M5. Az első nap a bemutatkozásé lesz, arra törekszenek, hogy éjfélig minden műsorból, minden témából adjanak ízelítőt. Közben az is kiderült, hogy az MTVA idén is túlköltekezett.

 

 

Úgy gondolják, a közszolgálati televíziók sorából régóta hiányzott a magyar, illetve az európai kultúrát zászlajára tűző, egyben ismeretterjesztéssel és oktatással foglalkozó televíziós csatorna, amely a világra nyitott nézőket célozza meg, és mindenkinek hozzáférést biztosít a magyar és európai kulturális közkincshez.

 

A 24 órában műsort kínáló, harmincnál is több új műsorral induló – néhányat a közmédia más adóiról átvevő – M5 struktúrája három lábon áll.

 

Kora délutántól természet- és dokumentumfilmeket, a nemzetközi kitekintés mellett elsősorban magyar munkákat kínálnak.

 

Délután négy órától oktatási programok kerülnek adásba, nagyon erős nyelvi tartalommal; az angol, a német, a francia, az orosz, az olasz és a spanyol nyelv tanulását támogató tartalmakat kínálnak, és már építik fel a tanulókat segítő online hátteret. Nem akarnak nyelviskolaként működni, a cél sokkal inkább az, hogy ki-ki a saját lehetőségeinek megfelelő tempóban gyarapítsa a szókincsét, és merjen is azzal megszólalni.

 

Este hétkor – az ismét jelentkező Vers mindenkinek után – félórás Kárpát-medencei kulturális és tudományos híradót sugároznak, majd színházi előadások, operaelőadások, balett- és koncertfilmek lesznek műsoron, este pedig tematikus filmsorozatokkal, a magyar- és az európai művészfilmek legjavával várja a nézőket az M5.

 

Az MTVA valódi pénzégető: 2016-ban 77,7 milliárd forintos költségvetésük volt, de úgy tűnik, a kormány tavaly ősszel átvállalt 47,2 milliárd forintos adóssága mellett is kifutnak belőle. Még úgy is, hogy most meg Karas Monika, a médiahatóság elnöke 10,6 milliárd forinttal növelte meg a költségvetésüket. Na majd az M5.