Japán törvényekbe ütközhet az F-35-ösök eladása

Nagyvilág - szerző: GR

Japán fegyverexport-korlátozási törvényeket sérthet az, hogy az Egyesült Államok japán alkatrészeket is tartalmazó F-35-ös lopakodó vadászgépeket tervez eladni Izraelnek – írta szerdán az Aszahi Simbun japán napilap.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter kedden ismerte el, hogy Izrael japán alkatrészeket is tartalmazó F-35-ösökhöz juthat. A japán törvények szerint a szigetország nem exportálhat hadi eszközöket kommunista, az ENSZ Biztonsági Tanács által fegyverembargóval sújtott, valamint nemzetközi konfliktusokban részt vevő vagy azok közvetlen veszélye által fenyegetett országoknak.

F-35-ösök eladása a szomszédjaival és Iránnal feszült viszonyt ápoló, valamint a gázai konfliktusban érintett Izraelnek ellentmondana ez utóbbi elvnek – írta a lap.

Habár a fenti elveket 2011-ben annyiban enyhítette Tokió, hogy a más államokkal közösen fejlesztett és a nemzetbiztonságot fokozó fegyvereket levette az exporttilalmi listáról, ezt abban a hitben tette, hogy a fejlesztésben együttműködő partnerországok hasonlóan szigorú megfontolásokat alkalmaznak majd az eszközök továbbadása esetén.

Szuga Josihide kabinetfőtitkár úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy az exporttilalmi elvek következetes alkalmazásáról egyeztetések folynak a kormányon belül.A kabinet állítólag fontolóra vette, hogy kivételt tegyen az ügyben, ez ugyanakkor komoly jogi és belpolitikai felforduláshoz vezethet Japánban az Aszahi Simbun szerint. Egy esetleges tokiói vétó ugyanakkor az amerikai-japán szövetséget és az Izraellel fenntartott viszonyt bonyolítaná.

Tokió egyébként tavaly novemberben – szövetségese álláspontjával szembehelyezkedve – megszavazta, hogy a palesztinok a korábbinál magasabb, „nem tag megfigyelő állami” státust kapjanak az ENSZ-ben.

(Forrás: MTI)