Jön egy kisebb napvihar, a műholdak is megérezhetik

Technológia - szerző: HH

Közepes erősségű napkitörés sugárzása éri el a földet , ami a műholdak működésére lehet hatással. A csütörtökön jelzett X1 erősségű, közepesnek számító napkitörés 2-3 nap alatt éri el a Földet.

 

A Nap tizenegy éves ciklusokban éri el aktivitásának maximumát, jelenleg éppen egy mélypont után kezd fokozódni a tevékenysége. A mostani maximum 2025 nyarára várható. Egyik legismertebb hatása az északi fény, melyet most egész alacsony szélességi körökön – akár New York és Skócia magasságában – is látni lehet majd.

 

A naptevékenységet az amerikai légkörkutató intézet, a NOAA monitorozza. Figyelmeztetése szerint a vihar egyes műholdak működésében is zavart okozhat, valamint feszültségingadozást eredményezhet a földi elektromos hálózatokban.

 

Az erősebb viharok komoly károkat okozhatnak az elektromos rendszerekben: a legkomolyabb napkitörés 1859-ben volt; a Carrington-eseménynek elnevezett jelenség során a Földet elérő részecskék a teljes elektromos és távíróhálózatot tönkretették. Ma egy hasonló mértékű, X190-es vihar a középkorba taszítaná az emberiséget, szerencsére statisztikák szerint csak 500 évente esedékes.

 

A napkorong október 11-e utáni újabb kilökődése szerencsére nem is lesz ilyen drasztikus, X1-es értékű, ami közepesnek mondható és ciklusonként 150-200 történik. Hatására egyes műholdak automatikus pályakorrekcióit földi irányításra kell állítani, valamint a navigációs berendezések kis pontatlanságot vagy lassabb működést produkálhatnak.