Karácsonyi étkek és sütemények

Életmód - szerző: KT

Vajon miért is lett tipikus karácsonyi étel a hal, a mákos bejgli vagy a káposzta? Valójában ezen nem sokszor gondolkodunk. Cikkünkben próbáltunk kicsit utánajárni.

 

A karácsonyt megelőző időszakban -az adventben – a készülődésről és a várakozásról szól, amit a keresztény vallásos családok böjttel töltenek. A szentestével ez az időszak véget ér és az ünnepi asztal már tele van mindenféle finomsággal, aztán szilveszterkor ez folytatódik. Kijelenthetjük, hogy ez az időszak az evésről és ivásról is szól nem csupán a szeretetről,  az ajándékozásról és az új év köszöntéséről. De mik is a tipikus ünnepi ízek?

 

Káposzta  

 

 

  

Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb ételünk. Egy zöldség sem vetekedhetett vele, hiszen olcsó és mindig is könnyű volt hozzájutni, így gazdag vagy szegény családok asztalán is szerepelni szokott. Levesként vagy köretként, savanyítva vagy töltve, sokféleképpen találkozhatunk vele. Számtalan levele miatt bőségvarázsló szerepe van a népi hiedelem szerint.  

 

receptek:

Töltött káposzta

– Házi káposztás rétes

– Párolt lilakáposzta

– Újévi korhelyleves

 

 

Hús? – Szárnyas és sertés  

 

 

  

A pulykafogyasztást az angoloktól illetve az amerikaiaktól vettük át, bár a magyar hiedelem szerint ez balszerencsét hoz, mivel a madarak hátrafelé „kaparnak”. A disznó ezzel szemben „előre túr”, így, ha hiszünk a babonákban, inkább fogyasszunk sertést, aki fejlődést, előrehaladást hoz a házhoz.  

 

receptek:

– Karácsonyi pulyka

– Mézes-szójaszószos sertés

– Zöldfűszeres pulykasült

– Kolbásszal töltött karaj

– Stefánia vagdalt

– Csontolt töltött csirkecomb

 

 

Hal  

 

 

  

A halat eredetileg szintén a böjtös napokon fogyasztották, azóta már szinte minden családban szenteste is asztalra kerül. Ha szeretnénk, hogy pénz álljon a házhoz, illetve hogy előnyben részesítsük az egészségesebb és könnyebb ételeket, készítsünk halat. A babona szerint pikkelyei a sok pénzt szimbolizálják, de a karácsony mára elképzelhetetlen egy finom halászlé vagy rántott hal nélkül.  

 

receptek:

Halászlé

Bajai halászlé

– Sonkába tekert hal tejszínes káposztával

Hal sörbundában

– Almás rokfortos halrakottas

 

 

Dió, mák és gyümölcsök  

 

 

  

A mákos vagy diós guba, nudli, kalács vagy bejgli varázslatos hatása ugyanaz: bőséget, termékenységet hoz a házhoz. Ha diós vagy mákos kalácsot, illetve bejglit készítünk, bőséget, jólétet, testi és szellemi táplálékot veszünk magunkhoz az életet jelentő búzának köszönhetően.

Egészségmegőrző varázsszer: a dió és az alma. Emellett viszont a jóslás kellékéül is szolgáltak régen. Ha valaki az asztalnál ne adj isten férges gyümölcsöt vagy csonthéjast kapott, biztosan nem kezdett örömujjongásba, hiszen balszerencsét, betegséget vagy halált jelentett az elkövetkezendő évben. Így csak a zöldségesünk jóakaratában bízhatunk!

Kedves szokás volt azonban, hogy a családfő annyi részre szeletelt fel egy almát, ahány tagja volt a családnak, így örökre együtt maradhattak a földön és a mennyben.  

 

receptek:

Aszalt szilvás-mákos bejgli

– Meggyes-mákos kelt rétes

– Diós guba

– Fahéjas kalács

 

 

Méz  

 

 

  

A méznek, ezért a mézeskalácsnak is óvó, védő, illetve egészségmegőrző hatást tulajdonítottak. Régen egy, a mézeskalácshoz hasonló édes-mézes tésztaféle került a fára, mint ajándék. Ebből fejlődött ki később a ma ismert mézeskalácsunk.  

 

receptek:

– Omlós mézeskalács

– Illatos karácsonyi mézeskalács

– Mézeskalács

– Mézeskalács torta

– Karácsonyi mézes gyümölcskenyér

 

 

És további néhány tipikus karácsonyi és szilveszteri süteményrecept:  

 

 

  

– Mandulás-kekszes süti

– Gesztenyés mézes krémes

Mézes korongok

Isler házi szederlekvárral

– Almás zserbó

Zserbó

– Karácsonyi aszalt gyümölcsös-csokis süti

– Fanta szelet

Sajtos roló

Háromsajtos keksz

– Szezámmagos sós rudacska  

 

 

 

forrás: http://www.nosalty.hu