Katonai kiképzőket küld az EU Maliba

Nagyvilág - szerző: GR

Az Európai Unió katonai kiképzőket küld Maliba egy francia tábornok vezetésével, valamint pénzügyi támogatást nyújt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) több ezer fős katonai küldetéséhez – közölték Brüsszelben az EU-országok külügyminisztereinek Maliról folytatott rendkívüli tanácskozása után.

    Saját lehetőségeinek és az igényeknek megfelelően Magyarország kész részt venni mind a Franciaország által Maliban indított, az Európai Unió által most hivatalosan is megtámogatott katonai akcióban, mind pedig a létrehozandó kiképző küldetésben – közölte magyar újságírókkal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a magyar kormányt képviselte a brüsszeli megbeszélésen.
A közös közlemény nem szól a kiképző misszió létszámáról, de diplomaták elmondása szerint egyelőre mintegy 200-250 uniós kiképzőről lehet szó. Az ECOWAS Afrika-közi hadereje a tervek szerint 3500 főt számlál majd.
Az uniós kiképző misszió vezetője Francois Lecointre francia tábornok lesz.

Az EU-országok külügyminiszterei kifejezték azon készségüket is, hogy felújítsák Mali fejlesztési támogatását, ami a tavaly áprilisban az országban lezajlott puccs nyomán szakadt meg. Szükségesnek nevezték ugyanakkor az ország visszatérését a demokráciához.

A magyar külügyminisztérium már szerdai közleményében teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a Franciaország által Maliban indított fegyveres akciót, amelyet arányos válaszadásnak tart az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel-övezet békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra.

Németh Zsolt most ehhez hozzáfűzte: a Maliban zajló fejlemények – amelyek a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az iszlám radikalizmus sajátos vegyülékét alkotják – komoly hatással járhatnak Európára, azon belül Magyarországra nézve.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei – közölte a külügyi államtitkár – megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai. A kiképző misszióról elmondta, hogy az elképzelhetően nem csupán a mali hadsereg, hanem az ENSZ égisze alá kerülő Afrika-közi nemzetközi erő tagjainak a kiképzésére is kiterjedhet.

Az EU-országok külügyminiszterei legközelebb január 31-én tanácskoznak Brüsszelben, és addigra kell eldönteni, hogy melyik ország milyen jellegű, illetve milyen mértékű részvételt vállal. Az uniós kiképző misszió első előkészítő egységei már februárban Maliba érkezhetnek – közölte Németh Zsolt.

(Forrás: MTI)