Kezdtetét vette a Vidéki Nők Nemzetközi Napja konferencia

Helyi - szerző: HH

Péntek délelőtt kezdetét vette Harkányban az ENSZ vidéki nők nemzetközi napja és az élelmezési világnap alkalmából tartott nemzetközi konferencia, kiállítás és workshop, melynek fókuszában az egészséges vidék és az ehhez hozzáadott női értékek, női szerepek állnak.

 

 

Az ENSZ Közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők komplex helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A Magyar Női Unió kezdeményezésében és szervezésében tavaly hazánkban is életre hívott Vidéki Nők Nemzetközi Konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a vidéki élet kihívásaira és lehetőségeire, valamint az élelmezési és élelmiszerbiztonsági témákra.

 

A konferenciát idén is az Élelmezési Világnappal egy időben rendezik meg, ezzel is ráirányítva a figyelmet az éhezés elleni küzdelemre. És bár a nők sokat tehetnek azért, hogy ennivalóval és legfőképpen biztonságos élelmiszerrel lássák el a családot, alapvetően azonban mégiscsak a döntéshozók feladata a vidékfejlesztés valamint az egyes országok és a világ élelmiszerproblémáinak a megoldása.

 

Szervezetünk egyfajta híd szerepet kíván betölteni, párbeszédet ösztönözni az érintettek és a döntéshozók közt. Célunk, hogy tanuljunk egymástól, hogy közösen tárjuk fel a problémákat és kihívásokat, majd erre válaszként hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal, tapasztalatcserével segítsük a vidék fennmaradását, a biztonságos élelmiszer-előállítást és kiemelten az ebben szerepet vállaló nőket – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke, a COPA-COGECA női bizottságának első alelnöke.

 

Ennek szellemében a konferencián részt vesz Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Szele-Király Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára és Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója is.

 

A hazai szakpolitika és szakma kiválóságai mellett, Willemien Koning-Hoeve, a Copa-Cogeca Női Munkacsoportjának elnöke és Cristina Amaral, az ENSZ – FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének regionális vezető-helyettese osztja meg az érdeklődőkkel a nemzetközi trendeket, tapasztalatokat és jó példákat. A rendezvényeknek a művelődési ház és a HPC épülete ad otthont.

 

A konferenciát kísérő kiállításon is a biztonságos élelmiszer ellátás kerül fókuszba. A helyi és környékbeli kiváló vállalkozók által előállított termékek mellett bemutatkozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Áldomás közösségi márkája is, amely a magas hozzáadott értékű, prémium minőségű magyar élelmiszereket széleskörű termelői és állami együttműködéssel fogja össze.

 

A konferenciát követően, vasárnap a Magyar Női Unió és Harkány önkormányzatának szervezésében bográcsozás és ételosztás, valamint koncert is várja az érdeklődőket: 15 órától Ferenczi György és a Rackajam lép fel a művházban.