Kezdené már a kerti munkákat vagy a lomtalanítást?

Helyi - szerző: HH

Tavaszi kertszépítés, lomtalanítás a garázsban télen összedobált holmik közül, vagy csak a hétvégi ház rendbetétele – a Dél-Kom idén is elviszi az út szélére kirakott szemetet, persze csak ha jókor és jól rakjuk ki. Mutatjuk, segítünk.

 

 

A tavaszi kertszépítésből sokaknak keletkezik zöldhulladéka, amit áprilistól októberig havonta két alkalommal szállítanak el, ha megfelelően vannak összegyűjtve és kitéve. Április 5-én és 19-én a reggeli órákban kell kint lennie a ház előtt a legfeljebb 5 centi átmérőjű és egy méternél nem hosszabb ágaknak, kévébe kötegelve. A lenyírt füvet és az őszről megmaradt leveleket egyaránt műanyag zsákba téve kell elhelyezni az út szélén. A Dél-Kom felhívja a figyelmet: amennyiben a kerti hulladék közé kommunális jellegű szemét is kerül, az egészet otthagyják. Mint kitérnek rá, a megtöltött zsákoknak ki kell bírniuk a kézi emelést.

 

Az április 28-án esedékes lomtalanítással kapcsolatban a vállalat megjegyzi, hogy szintén otthagyják a veszélyes hulladékot: hiba lenne reggelre kitenni a rossz akkumulátort, az elektronikai hulladékot – mint például TV, hűtőszekrény -, gumiabroncsot, növényvédőszeres, vegyszeres vagy festékes dobozt. Ott marad az építési törmelék és az állati tetem is, de akkor már nincs helye zöldhulladéknak sem.

 

A szerdai lomtalanításnál különös gonddal legyünk arra, hogy lehetőleg csak előző nap este, vagy aznap kora reggel tegyük ki a kacatokat: ami számunkra lom, az más lényeknek értéket jelenthet: a sok kacatot előszeretettel látogatják kártevők, amik később kedvező környezetet találva házainkba is beköltözhetnek. Nem kell arra sem törekedni, hogy a kirakott dolgok mások számára még használható állapotban legyenek.

 

Jó hír a víkendtelepen élőknek, hogy április elsejétől egészen szeptember végéig hetente két alkalommal – hétfőn és csütörtökön – viszik el a szemetet. Segítsük munkájukat annyiban, hogy nem parkolunk a szűk utcák szélére úgy, hogy ne férjen el a kukáskocsi.