Ki rontotta el a felsőoktatást?

Belföldi hírek - szerző: GR

Az MSZP szerint válságos helyzetbe jutott a felsőoktatás, amelyet már ma is működési zavarok sújtanak a kormány forráskivonásai, a professzorok kényszernyugdíjazása, valamint az elmúlt években elmaradt szakmai egyeztetések miatt- mondta Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetjének vezetője. A parlament szakbizottságának fideszes alelnöke szerint pedig éppen ellenkezőleg: “Az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást”

Felsőoktatás az MSZP szerint…

Hiller úgy fogalmazott, megbukott a kormány önfenntartó felsőoktatásról szóló “ostoba terve”, abból csak a forráskivonás valósult meg. Azt mondta, 2010 óta összesen több mint 60 milliárd forintot vontak ki a felsőoktatásból, megoldhatatlan feladat elé állítva az egyetemeket és főiskolákat, amelyeken emiatt egyértelműen gyors és jelentős színvonalcsökkenésre lehet számítani. Az ellenzéki politikus az oktatás és kutatás ellen elkövetett merényletnek nevezte a kabinet kényszernyugdíjazásról szóló rendelkezését. Hiller István szerint ugyanis az teljesen életidegen az ágazattól. Példaként említette, hogy míg egy focista 20-30 évesen, addig egy egyetem professzor éppen 60 éves kora fölött képes a legjobb oktató, kutató tevékenységre. Az MSZP ezért ismét felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntését – hangsúlyozta a volt oktatási miniszter.

Hiller István tájékoztatóján emellett üdvözölte ugyan a felsőoktatási kerekasztal újraalakítását, ám azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesz-kabinet azzal csak a három évvel ezelőtti kiindulóhelyzetéhez tért vissza, amikor ugyanők felszámolták ezt az egyeztető fórumot.

A szocialista képviselő a fentieken túl a hallgatói szerződéseket is élesen bírálta. A hallgatók röghöz kötése a kormány eredeti szándékával ellentétesen hat, vagyis még több fiatal hagyja majd el az országot – vetítette előre Hiller István, aki szerint 2010 óta már eddig is több fiatal távozott külföldre, mint 1956-ban.

És ugyanez FIDESZ-es nézőpontból…

Pósán László, az oktatási bizottság kormánypárti alelnöke közleményében azt írta: a felsőoktatásban Magyar Bálint volt SZDSZ-es szakminiszter “átgondolatlanul erőszakolta ki a Bologna-rendszerű képzés bevezetését”, az MSZP-s Hiller István pedig tárcavezetőként fenntartotta ezt, hozzájárulva ezzel ahhoz, “hogy a felsőoktatás színvonala, minősége gyors ütemben romoljon”. 

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az MSZP-kormányok alulfinanszírozott és hosszú távon fenntarthatatlan felsőoktatási rendszert hagytak maguk után, amelyet az átgondolatlan PPP-beruházásokkal súlyos adósságba is vertek. Szerinte a szocialisták nem arra költötték a pénzt, amire kellett volna, az oktatás és a kutatás színvonalának megtartása, erősítése helyett “felesleges kapacitások kiépítésében jeleskedtek”, többek között ezért is fenntarthatatlan az általuk örökül hagyott felsőoktatási rendszer.

A munkaerőpiacon gyakran értéktelen diplomák miatt a fiatalok nagy részét diplomás munkanélküliség vagy az ország elhagyásának kényszere várta – folytatta Pósán László, hozzátéve, hogy az MSZP-sek – ha rajtuk múlik – “tandíjjal zárták volna és zárnák le most is véglegesen a szegényebb családok gyermekei előtt az egyetemek kapuit”.

Jelezte: a jelenlegi kabinet – vállalva a felsőoktatási rendszer átalakításával járó elkerülhetetlen érdekütközéseket – határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar egyetemek és főiskolák ezentúl érdemben segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják számításaikat a magyarországi munkaerőpiacon.

Végül megjegyezte, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött oktatók is “nyugodtan maradhatnak a felsőoktatásban”, hiszen nem a munka tiltott, hanem a dupla juttatás, azaz az egyszerre fizetett bér és nyugdíj.

(Forrás: MTI)