Kiderült, hogy valójában hány magyar akar Nagy-Britanniában maradni

Nagyvilág - szerző: HH

Az EU-állampolgárok még egy évig kérhetnek letelepedési engedélyt – hívta fel a szigetországban élők figyelmét a Brit belügyminisztérium. Mint kitértek rá, százezret is meghaladta azoknak a magyaroknak a száma, akik ezt már megtették.

 

A brexittel – a brit EU-tagság január végi megszűnésével – 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok.

 

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk azoknak, akik december 31-én már Nagy-Britanniában tartózkodnak. A londoni belügyminisztérium összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország 3.612.400 állampolgára tette már meg. A magyarok közül 101.700 fő kért tartós letelepedési engedélyt május végéig.