Poliovírust találtak London szennyvizében, oltást adnak a gyerekeknek

Nagyvilág - szerző: HH

Poliovírus elleni emlékeztető oltást javasol a brit kormány egészségbiztonsági hivatala a Londonban élő gyerekeknek, miután a járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát a szokásosnál nagyobb mértékben mutatták ki a város szennyvizében.

 

Az utolsó gyermekbénulásos eset 1984-ben volt a szigetországban, most egyelőre senkinél nem azonosítottak poliovírus-fertőződést. A lakosság túlnyomó része teljes védettséggel rendelkezik a vírus ellen, az átoltottsági arány azonban a pozitív mintákkal érintett, londoni térségben a legalacsonyabb.

 

A brit egészségügyi hatóságok a betegség ellen London összes körzetében, minden 1 és 9 év közötti gyermeknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, ami védettséget jelent mind a járványos gyermekbénulás, mind pedig a vírus továbbterjedése ellen. Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint hozzávetőlegesen egymillió gyermek érintett az intézkedésben.

 

Február és július között mintegy 116 féle poliovírus-maradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában. Ezek nagyrésze ellen véd ugyan a kötelező oltás, de akadtak olyan minták is, amelyekben a vírus mutációit vélték felfedezni. A poliovírus ezen változatai nagyobb eséllyel okozhatnak maradandó bénulást azoknál, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltással.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.