Kiegészíti a cseh állampolgárok szlovákiai nyugdíját a cseh kormány

Nagyvilág - szerző: GR

Nyugdíjkiegészítést kapnak a jövőben azok a cseh állampolgárok, akik a szövetségi csehszlovák állam 1993-as kettéválása előtt Szlovákiában, illetve szlovák cégeknél dolgoztak, és ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk – döntött a cseh kormány szerdán.

A nyugdíjkiegészítésre azok lesznek jogosultak, akik legalább 25 évig fizették a társadalombiztosítást a volt Csehszlovákiában, és 1996 előtt legalább egy évig az önálló Cseh Köztársaságban.  A pénzt a jövőben a nyugdíjjal együtt kapják meg a jogosultak. Ilyen nyugdíjkiegészítést kaphatnak például azok is, akik ugyan Csehországban éltek, de szlovákiai illetékességű cég volt az alkalmazójuk. A támogatási kérvényt a cseh nyugdíjkezelési alapnál kell benyújtani, és az illetőknek közölniük kell szlovákiai nyugdíjuk összegét. Amennyiben ezt elutasítják, nem kaphatnak nyugdíjkiegészítést.

Előzetes szakértői becslések szerint a szlovákiai nyugdíjjal rendelkező csehek átlagban 1100 koronát kaphatnának a jövőben havonta.

A cseh nyugdíjbiztosító szerint az idén mintegy 9000 személy, 2014-ben pedig mintegy 10 ezren lesznek jogosultak a kiegészítő összegre. A következő években azután fokozatosan csökkenne a jogosultak száma. Szintén előzetes adatok szerint az idén mintegy 120 millió koronájába fog kerülni a cseh államnak a nyugdíjkiegészítés. A cseh állam 2011-ig már fizetett a szlovákiai nyugdíjjal rendelkező cseheknek nyugdíjkiegészítést. Ezt egy európai bírósági döntés következtében azonban megszüntették. A cseh alkotmánybíróság később felülvizsgálta az európai döntést, majd az újabb cseh álláspontot az Európai Bíróság is jóváhagyta.

Szlovákiában 2011 végén az átlagos öregségi nyugdíj 375,89 euró volt, ami 9622 koronának megfelelő összeg. A cseh átlagnyugdíj értéke ugyanakkor 10 765 korona volt.

(Forrás: MTI)