Kiemelték a Drávaszabolcsnál elsüllyedt rendőrhajót – TIMELAPS

Baranya - szerző: HH

Drávaszabolcsi kikötőjében mólójához rögzítve péntek reggelre virradóan elsüllyedt a rendőrségi hajó. A 6,4 méteres motorost délelőtt emelték ki a vízből egy daru segítéségével, miután búvárok alulról hevederekkel átkötötték a műanyag testet.

 

 

A hajót napi rendszerességgel használják képesített vezetői a határfolyó ellenőrzésére, a haváriát reggel fedezték fel.

 

Személyi sérülés nem történt, éjszaka a hajón senki sem tartózkodott.

 

Az eset oka egyelőre nem ismert, a beépített motor illesztésének hibája, menet közben elkapott víz alatt úszó farönk vagy szándékos szabotázs is lehet – bár ez manapság a dupla falú hajótestek és az automata fenékszivattyúk miatt nem olyan egyszerű feladat, mint Búvár Kund idejében. A környéken térfigyelő kamerák üzemelnek, melyek felvételeit a rendőrség az eset kivizsgálása során használhatja. A hajótestet műszaki szakértők bevonásával fogják megvizsgálni.

 

Hasonló méretű és képességű motoros kishajót bárki vezethet egy rövid tanfolyamot követő egyszerű gyakorlati és elméleti vizsgát követően. Az átlagos, kereskedelemben is kapható Quicksilver 625 a legkisebb kabinosok sorába tartozik. A 15 éves típust már nem gyártják, alapára a használt piacon 3-5 millió forint. A különböző navigációs és medret figyelő felszerelés víz alá kerülése viszont – mely szintén polgári kereskedelemben kapható – akár 8-10 millió forintos kárt is jelenthet.