Kifogás van, sebesség nincs

Helyi - szerző: KT

Az ország legtöbb városában 50-100Mb/s böngészési sebesség dukál, bárhova költözünk is. Az egyik legnagyobb szolgáltató, a T-Home legkisebb vásárolható csomagja 10Mb/s letöltési sebességet kínál, a leggyorsabb 120-at, Harkány legnagyobb részében azonban örülhetünk, ha 5Mb/s sebességre szert tehetünk.

A gyorsuló világháló

Az internetkapcsolatot a sebességével jellemezzük, méghozzá úgy, hogy meghatározzuk a másodpercenként letöltött adat menyiségét. Egy 10Mb/s sebességű letöltéssel egy átlagos zeneszámot egy perc, filmet negyed óra alatt, míg egy 80Mb/s sebességgel ugyanazt a zenét néhány másodperc, filmet pedig két perc alatt tölthetünk le. Ön is lemérheti a sebességét ezen az oldalon, melyet érdemes lesz egybevetnie az előfizetésével.

„Ön távol van a központtól”

Ezzel a szolgáltató előszeretettel takarózik, ha reklamációval fordulunk felé, és nem az épp emiatt preferált Posta környékén, például a főutcán lakunk. Persze sok múlik azon, hogy az ügyfél milyen messze helyezkedik el a kapcsolóktól – esetünkben a Postától, de nem ennyire, Harkányban egyáltalán nincs is ilyen tekintetben jelentős távolság. A hiba oka a részletekben rejlik, tudtuk meg egy szerelőtől: az előfizetők felét kiszolgáló egyik „kapcsolószekrény” évekkel korábban villám áldozata lett, a cseréjét nem végezték el, az erre csatlakozók bizony kritikán aluli szolgáltatást kapnak. Míg Siklóson a házak előtt optikai kábelezést készítettek elő az akár 100-300Mb/s internetnek, addig Harkányban épp, hogy elérjük a tíz évvel korábban is általánosnak mondható 4-5Mb/s sebességet.

A szerződésben foglaltak szerint a szolgáltató jól teljesít

Az előfizetői szerződésben a T-Home eléggé alacsonyra tette a lécet: meghatározta az 1Mb/s garantált sebességet, amely ugyan semmire sem elegendő, viszont bármilyen kritikán aluli infrastruktúrával is biztosítani lehet. Amíg ennek eleget tesz, a 10Mb/s csomag havidíjáért még csak panasszal sem élhetünk.

Fejlesztést pedig nem terveznek

Korábbi érdeklődésünkre a Magyar Telekom nem tudott városunkban tervezett további fejlesztésekről beszámolni. A legnagyobb baj az, hogy egyenlőre más, releváns szolgáltató  – gazdasági szempontból – nem kíván környékünkre betörni.

A váltás sem mindig megoldás

A mobilszolgáltatók körében egyre olcsóbbak ugyan a korlátlannak kikiáltott csomagok és használható sebességet is kínálnak (7Mb/s), de számos szolgáltatást valójában nem érhető el korlátlanul rajtuk. Ilyen például néhány típusú fájlletöltés és az FTP kapcsolat. Hiába tekintünk más vezetékes szolgáltató után: ők is csak a Telekom rendszerét bérlik, darabolják a sávszélességet és adják tovább, így a maximális sebesség korlátjai ugyanott vannak.

Máshol is megfogalmazódott már a panasz

Olvasónk írta: Egy időben esőzésekkor rendszeresen megszakadt az internetem. Addig jártam a T-Home nyakára, amíg átnézték az utcai dobozokat, és az egyik beázott. Megjavították, hónapokig nem is volt gondom. Egyszer csak a tízmegás netem elkezdett szakadozni, a szerelő zaklatásának eredménye az lett, hogy megtudtam, hogy áttettek egy másik központba. Bejelentettem. Erre visszavették a sebességemet 8 megára, majd a szerelő két hét után közölte, hogy már jobb, de még így is sok kapcsolódási problémát lát. Mondtam, hogy nem baj, nekem már tökéletesen megfelel. Most is ugyanazt a csomagot fizetem, de pár hete már csak 4 megával internetezek, ami kevés. Azt nem értem, a feltöltési sebességet miért csökkentették a letöltésivel arányosan. Sajnos a hűségidő miatt a szerződést nem bonthatom fel, pedig ennél egy mobilinternet is többet ér. Már bánom azt is, hogy bejelentettem.

Ha volt már hasonló tapasztalata valamelyik szolgáltatóval, írja meg nekünk!