Külföldi sajtó Magyarországról – Osztrák lap a Horthy-kultuszról, szlovák újság az MNB elnöki posztjáról

Nagyvilág - szerző: GR

A Profil című osztrák hetilap Horthy Miklós „kultuszáról” jelentetett meg cikket, míg a pozsonyi Új Szó című napilap Matolcsy Györgynek a forint árfolyamával foglalkozó írásának kapcsán közölt cikket hétfőn.

    Gregor Mayer, a Profil cikkírója szerint amióta a „jobboldali populista” Orbán Viktor kormányoz Magyarországon, azóta egyre terjed az ősmagyar jelképek, az antiszemita „vér és rög” irodalom, a revizionista országtérképek és Horthy Miklós kormányzó „különös kultusza”. Az új Horthy-kultuszt a szélsőjobboldal szítja – állapította meg. „A kormányzót övező nosztalgia a 2010 óta a parlamentben jelen lévő antiszemita Jobbik szívügye” – fogalmazott. Mayer szerint Orbán Viktor megpróbálja ezeket a törekvéseket „begyűjteni”, ugyanis több mint tíz éve arra törekszik, hogy a jobbközéptől a szélsőjobboldalig a teljes politikai palettát ellenőrzése alá vonja.

A miniszterelnöknek a választások előtt tett kijelentése egy „centrális politikai erőtér” létrehozásáról, amely 15-20 évre meghatározhatná az ország sorsát, sokakat arra emlékeztet, hogy Horthy alatt leválthatatlanok voltak a nemzeti konzervatív kormányok – állt a cikkben. Az ilyen törekvések megvalósítása a mai európai környezetben és egy messzemenőkig europaizálódott magyar társadalomban azonban akadályokba ütközik – írta Mayer, a választási regisztrációról szóló rendelkezések alkotmánybírósági megsemmisítését felidézve.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a forint árfolyamát túl erősnek nevező írására reagál az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap hétfői gazdasági kommentárjában. A pozsonyi lap teljeséggel feleslegesnek nevezi Matolcsy Györgynek „a forint elleni nyílt kirohanását” és megjegyzi: az, hogy márciustól nagy valószínűséggel a miniszter tölti be a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját, „nem jó hír” a forintból élők számára, mivel a meghirdetett gazdasági unortodoxia jegyében az sem kizárt, hogy leolvasztják a jegybank több mint 33 milliárd eurót kitevő tartalékait. Ez kiszámíthatatlan pánikot okozna a forint piacán, amely így az eddigi 324 forint/eurós negatív rekordot is megdönthetné, újabb lökést adva az inflációnak – írja az Új Szó.

(Forrás: MTI/Pofil/ Új Szó)