Lövöldözés volt a kiskunhalasi ügyészségen – őrizetben

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették azt a férfit, aki egy gépkarabélyból több lövést adott le szerda délelőtt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében – közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

 

 

Fazekas Géza tájékoztatása szerint 18 óráig zajlottak a különböző nyomozati cselekmények, a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai nem csupán helyszínelést, de két házkutatást is tartottak. A férfi nem tett vallomást, a gyanúsítottat az esti órákban a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt őrizetbe vették.

 

A szóvivő az esetről azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála. Fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett.

 

A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, a biztonságiak pedig azt válaszolták neki, várnia kell. Ezután, amikor át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, hogy vezesse őt a vezető ügyészhez.

 

A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni.

 

A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.

 

Fazekas Géza arra a kérdésére, hogy a történtek miatt megerősítik-e az ügyészségi épületek védelmét, azt mondta: a konkrét esetben megfékezték a gyanúsítottat, egyedi és extrém esetről van szó. Hangsúlyozta: számos esetben az ügyészség és a bíróság egy épületben található, a jelen esetben is a bíróság gondoskodott a biztonságról az ügyészséggel együttműködésben. Hozzátette: kisebb ügyészségek esetén is biztonsági berendezésekkel védik az ott dolgozókat.

 

Az ügyészség továbbra is igyekszik biztosítani, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejutni az épületekbe – tette hozzá Fazekas Géza.

 

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a férfi olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.

 

A HalasInfo.hu információi szerint a támadó Téglás Pétert, a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni. A portál cikke szerint Téglás Péter a támadás után a helyszínen azt mondta, a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek.

 

Volt már vele gond

 

Úgy tudni, három éve a támadónak egy házilag gyártott csőbomba robbant fel kezei között saját fészerében. A baon.hu portál akkoriban azt írta a Kiskunmajsához közeli tanyán élő férfiról: a gerince miatt leszázalékolt B. Jánost többen különc természetű embernek ismerték a környéken, akivel hamar vitába lehetett keveredni.

 

A 42 éves lövöldöző tavaly korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta meg a vezető ügyészt a Facebookon.