Magnus – aláírták az első pogányi repülő szerződését

Baranya - szerző: HH

Aláírták az első Pogány mellett gyártott, magyar fejlesztésű oktatórepülő megrendelőjét a Magnus új gyárkomplexumában. A gépet a PTE műszaki karán induló pilótaképzés résztvevői is használják majd.

 

 

A Magnus Aircraft Zrt. reményei szerint a kompozit testű Fusion 213 repülőgépei a MultiFly Kft. és a Pécsi Tudományegyetem 2019-ben közösen engedélyeztetett angol nyelvű pilótaképzésének részévé válhatnak. Emellett a Magnus és a Multifly együttműködése szimulációs környezetet biztosít a Pécsi Tudományegyetemen tanuló pilótajelöltek számára, elősegítve a személyzettel és utasokkal kapcsolatos egészségügyi kutatások megkezdését, valamint további kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását is.

 

A repülőgyárban jelenleg hetvenen dolgoznak, de év végére a számuk elérheti a 120-at is. Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója jelezte, hogy a próbaüzem beindulása után jövőre már 80-90 repülőt tudnak elkészíteni. Ezek jelentős részét exportra szánják.

 

Muity György, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy ősszel felsőoktatási szakképzés formájában kétéves pilótaképzés indul a műszaki karon. A hallgatókat – akik így nagygépes pilótává válhatnak – a reptéren is képzik majd a Magnus gépekkel valamint a MultiFly oktatóival.