Magyarország is menekít embereket Afganisztánból

Nagyvilág - szerző: HH

Magyország eddig 78 embert, tíz családot menekített ki a tálibok által megszállt Afganisztánból, és helyezett el biztonságos helyen – mondta Ruszin-Szendi Romulusz.

 

A Magyar Honvédség parancsnoka azt is kérte, senki se keressen rá az interneten, hol vannak a magyar katonák Afganisztánban.

 

Ruszin-Szendi Romulusz megjegyezte, a kimenekítési művelet nincs időhöz kötve, addig tart, amíg az indokolt. A parancsnok elmondta, hogy eddig 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket helyeztek el biztonságos helyen. További terveik vannak, de hogy mikor, kiket és hány főt hoznak ki nem árulta el, csak annyi derült ki, hogy nem ezres számra kell gondolni.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta, a kormány pénteki ülésén tárgyalt az Afganisztánban kialakult helyzetről, és fő célként tűzte ki, hogy minden ott tartózkodó magyar állampolgárt és számos segítőt haza tudjanak hozni. A miniszter összességében kudarcosnak nevezte az afganisztáni szövetséges katonai szerepvállalást, mivel a helyi hadsereg a kiképzésükre elköltött jelentős források ellenére sem tudta magát tartani egy napig sem a tálibokkal szemben.

 

Magyarország 20 évvel ezelőtt amerikai kérésre ment be Afganisztánba és most is amerikai döntésnek megfelelően hagyta el az országot, ahol teljesen kaotikus és rendezetlen állapotok uralkodnak.

 

Kiemelte, nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek, az ellenőrzést már most a tálibok gyakorolják az országban, a szövetségesek ereje a kabuli reptér többé-kevésbé megvalósuló biztosítására terjed ki.

 

Az amerikai seregek mintegy két évtizedet tartottak fent egy általuk rendnek nevezett, megváltoztatott állapotot Afganisztánban. Az új elnök, Biden a kivonulás mellett döntött, a tálibok ezt követően néhány héten belül az egész országot elfoglalták és ellenőrzésük alá vonták.

 

Az oroszok legutóbb azt közölték, nem akarnak amerikai katonát látni Afganisztán közlében.