Magyarország kész gázt adni Ukrajnának

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

A gázszállítások leállításával fenyegette meg Oroszország Ukrajnát, ha az nem egyenlíti ki 2,2 milliárdos tartozását a fűtőanyagért. Ez az európai partnerek ellátását is veszélyeztetheti.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 18 európai vezetőnek írt levelet erről. Magyarország máris kész gázt adni Ukrajnának, és a csővezetékek alkalmasak a szállítás irányának megfordítására. Erről Martonyi János külügyminiszter beszélt az ukrán diplomácia helyettes vezetőjének budapesti találkozójukon. Kijev így csaknem 17 millió köbméter gázt kaphatna naponta Magyarországról.

 

A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett. A találkozón Martonyi János megerősítette: szomszédos országként Ukrajna a függetlensége óta kiemelten fontos partner. Magyarország támogatja az ukrán kormány erőfeszítéseit az ország stabilizációjáért, hangsúlyozva, hogy a Krím félsziget annektálását illegitimnek és jogellenesnek tartja.

 

A magyar külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok kelet-ukrajnai fejleményei miatt, és – utalva az Európai Unió állam- és kormányfői által többször is kifejezésre juttatott álláspontra – kiemelte: a konfliktus esetleges további eszkalálódása súlyos következményekkel járhat az Európai Unió és Oroszország kapcsolataira nézve is.

 

Martonyi János felhívta az ukrán miniszterhelyettes figyelmét arra, hogy a kárpátaljai magyarság iránt a magyar kormány különleges felelősséget érez, biztonságuk, szülőföldön való boldogulásuk Magyarország számára kiemelten fontos. “Elítélünk minden olyan megnyilatkozást, amely egyszerű politikai haszonlesésből megkérdőjelezi más országok területi integritását és szuverenitását, illetve figyelmen kívül hagyja az adott országban élő magyar közösség érdekeit és elvárásait” – mondta Martonyi János.

 

Daniel Lubkivszkij miniszterhelyettes megerősítette, hogy ukrán részről nagyra értékelik Magyarország “Ukrajnával kapcsolatos töretlen álláspontját”. Azt mondta, hogy a kisebbségi nyelvi szabályozás kidolgozásánál körültekintően, az európai normák szerint járnak el. Martonyi János megerősítette, hogy a Magyarországról Ukrajnába irányuló “fordított” gázszállítások technikai feltételei adottak, “annak megkezdésére bármikor készen állunk”.

 

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön egy jól informált forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra. Az orosz államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, és az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.