Magyarország továbbfejleszti nukleáris együttműködését Iránnal

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Magyarország megállapodott Iránnal a nukleáris együttműködés továbbfejlesztéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Ali Akbar Szalehi iráni alelnököt, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjét. Fotó: Kovács Tamás, MTI

 

A tárcavezető megbeszélést folyatott Akbar Szálehivel, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnökével és az iráni atomenergia-szervezet vezetőjével, majd úgy nyilatkozott: a megállapodás értelmében folytatják és bővítik az iráni nukleáris szakemberek képzését, támogatják, hogy az EU segítse az iráni nukleáris oktatást és képzést, kutatási-tudományos együttműködést alakítanak ki a nukleáris energia békés célú felhasználása tekintetében. Tárgyalásokat kezdenek a jövőben arról is, hogy magyar vállalatok miként vehetnének részt az iráni szénhidrogénkincsek kitermelésében.

 

Akbar Szálehi hangsúlyozta: mindenképpen fejleszteni kell a magyar-iráni kapcsolatokat ebben az új időszakban, az iráni nukleáris program ellenőrzéséről tavaly kötött nemzetközi megállapodás után.