Szórakozásból gyújtották fel a csernobili erdőt

Nagyvilág - szerző: HH

Gyújtogató okozta – a rendőrség szerint szórakozásból – azt a tüzet, mely az 1986-ban felrobbant csernobili erőmű közelében a lakatlan Volodimirivka település mellett tombol a tiltott zónában. A lángokat 400 tűzoltó már tíz napja nem tudja megfékezni.

 

 

Az erőmű közeléből a tragédia után 30 kilométeres sávban költöztették ki az embereket, a lángok ebben az övezetben csaptak fel. A pánikhelyzetet csak súlyosbítja, hogy amióta néhány napja kiderült, hogy a tűz nagyobb, mint amire az ukrán hatóságok számítottak, nem közölnek adatokat, ráadásul az állami médiában sosem látott alacsony mérési eredményekkel bizonygatják, hogy nincs radioaktív por a levegőben.

 

A tiltott övezet nyugati részén 20 hektárnyi terület ég, a lángok az erőmű felé közelednek. A rendőrség közölte, hogy az övezet közelében lakó 27 éves fiatalember „szórakozásból” gyújtotta fel az erdőt, tettéért akár 5 évet is kaphat.

 

Műholdfelvételekre hivatkozva a Greenpeace azt állítja, hogy a tűz már csak alig másfél kilométerre van az egykori erőmű felrobbant reaktorát védő beton szarkofágtól.

 

Magyarországon nincs megemelkedett háttérsugárzás a csernobili erdőtűz miatt.