Már ma el kell ismerni a jövő Magyarországát alakító fiatal tehetségeket

Belföldi hírek - szerző: GR

A ma fiataljai alakítják a jövő Magyarországát, ezért már most el kell ismerni a tehetségeket, hogy még eltökéltebbek legyenek céljaik megvalósításában – hangoztatta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

(fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

 

A miniszterelnök-helyettes szerint azért is fontos elismerni, ösztönözni és bátorítani a kiváló alkotókat és közösségi embereket, mert generációjuk számára is példát adhatnak.

 

Navracsics Tibor azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy a jövő Magyarországát értékes, közösségi emberek határozzák meg.

 

A miniszter az eltűnt gyerekek megtalálásáért folytatott tevékenysége elismeréséül Fiatalok a fiatalokért díjat adott át Sinka Viviennek, akinek a két éve indított internetes kampányának köszönhetően több tucat gyereket találtak meg: volt köztük, akit külföldről hozatott haza vagy emberkereskedők markából mentett meg. A 23 éves veszprémi lány Együtt az eltűnt gyermekekért néven alapítványt hozott létre, illetve Facebook-oldalt nyitott, és céljai között van egy országos hálózat kialakítása is.

 

A miniszterelnök-helyettes, valamint Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és Siklódi Levente László, a Zánka – Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója további két díjat is átadott az Új Nemzedék Jövőjéért program keretében, az egyiket „inspiráció”, míg a másikat „innováció” kategóriában.

 

Innováció kategóriában a 17 éves Zsombori Balázs kapott díjat: egy olyan androidos alkalmazást dolgozott ki, amely piktogramokat, rajzos ábrákat alakít nyelvtanilag helyes mondatokká, és felolvassa ezeket. A program a beszédükben korlátozott emberek kommunikációját, sőt még a turisták tájékozódását is segítheti.

 

Inspiráció kategóriában a Zenei Szikra elnevezésű formáció kapott díjat. Horváth Márk és Keleti András zenész a gyerekek zenével való ismerkedését segíti; tevékeny közreműködésükkel csapattá, együttessé, társulattá állhatnak össze a szólista diákok és közösen alkothatnak zeneszámokat, amiket később színpadra is állíthatnak.

 

A díjakat második alkalommal osztották ki – egy szakmai zsűri által kiválasztott jelöltek közül – facebookos szavazás alapján. Az elismerést azok vehetik át, akik tevékenységükkel, ötleteikkel, példamutatásukkal motiválják kortársaikat. A díjhoz egymillió forintos ösztöndíj is jár.

 

HH/MTI


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.