Marad a hőség, másodfokú a riasztás

Baranya - szerző: HH/MTI

A tartós hőség miatt csütörtökre megyénkre is másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely extrém UV-B-sugárzásra is figyelmeztet.

 

A veszélyjelzés szerint Baranya mellett Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adták ki a másodfokú, a többi megyére az elsőfokú figyelmeztetést.

 

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb hőmérséklet 36 fok körül alakul. A figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,1-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

 

Mindemellett több területre – Budapest, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megye – zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve a középső országrészben alakulhat ki zivatar. Kísérőjelenségként viharos szél és jégeső társulhat hozzájuk.

 

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.