Márciusban minden eldől Harkányban

Helyi - szerző: KT

Március tizedikén tartják meg Harkányban az időközi polgármester és képviselő-választást, miután tavaly december közepén a korábbi testület feloszlatta önmagát. Azóta a helyi Fidesz-csoportot is újjászervezték, Tiffán Zsolt megyei elnök pedig viccnek nevezte addigi munkájukat. Jelenleg két polgármesterjelölt és huszonhét képviselő-aspiráns jelezte indulását a megmérettetésen.

Fürdő, önfeloszlatás, tiffáni levél

Március 10-én időközi választást tartanak a dél-baranyai fürdővárosban, miután 2012. december 14-én a helyi képviselőtestület föloszlatta önmagát. A lépésre azután került sor, hogy a testület leszavazta a helyi iskola állami kézbe adását, mivel az körülbelül ugyanakkora költségeket emésztett volna fel, mintha az amúgy jelentősen eladósodott önkormányzat kezelésében marad továbbra is. A testület az önfeloszlatás előtt felszólította Imri Sándor polgármestert, hogy mondjon le posztjáról, azonban ezt Imri nem tette meg. A polgármester ellen bizalmatlansági indítványt is megfogalmaztak a képviselők, akik mindannyian aláírták a dokumentumot.

A feloszlatás benne lógott a levegőben, december ötödikei cikkünkben -mely a harkányi fürdő vezetőjének várható lemondásával foglalkozott – a harkányi közéletet ismerő forrásunk úgy fogalmazott, „megszűnőben van a kifelé mutatott egység is, amelynek akár az is lehet a vége, hogy a testület feloszlatja magát. Ez viszont a lehető legrosszabb lépés lenne az adóssággal küzdő város életében.” Informátorunk hozzátette, hogy a helyi Fidesz csapatában sincs minden rendben, „ott is várható megújulás címszó alatt egy újjászerveződés.”

Forrásunk nem is tévedett, a helyi Fideszt ugyanis december 13-án Budapest tudtával és engedélyével oszlatták fel annak bizonytalan és rossz működése miatt. A fürdő kapcsán december 17-én összehívottközmeghallgatáson Tiffán Zsolt megyei pártelnök levélben dorongolta le a dél-baranyai kisváros képviselőit, mivel szerinte a testület „megmutatta, hogy teljesen alkalmatlan a város vezetésére”. A Harkányban történtekre Tiffán a következő kiszólást alkalmazta: „Ami eddig, itt ebben a városban zajlott – az vicc. Végtelenül szomorú vicc, a politikai és az önkormányzati dilettantizmus egyéni érdekekből vezérelt, az önök bőrén érzett szánalmas példája.” „Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy néhány ember új köntösbe akarja bújtatni az eddigi érdek-politikát, és hazugságokkal legitimálni akarja álságos hatalmi vágyát.”

Új csapatot alkotnak?

Januárban felállt az új Fidesz-csoport, melyben Horváth Tamás alpolgármester, a feloszlatott helyi pártszervezet vezetője nem kapott helyet. A hónap végén meg is nevezték azokat, akiket polgármesterként és képviselőként kívánnak indítani a Fidesz színeiben: Baksai Endre Tamást a városvezetői, míg Bárkányi Zsoltot, Kiss-Kálmán Évát, Magyar Lajosnét, Polgár Pétert képviselői pozícióra jelölték. Mellettük függetlenként Hazenauer György, Mogyorósi Zsolt, Molnár Antal, Nagyné Schoplocher Szilvia, Oláh László és Poller Roland indultak neki az ajánlószelvények gyűjtésének a Fidesztől.

A szelvényeket február nyolcadikáig kellett összegyűjteniük a jelölteknek, a polgármesteri székért 106, míg a képviselői pozícióért 36 ajánlásra volt szükség. A városvezető tisztségéért a jelenlegi polgármester Imri Sándor függetlenként, míg Baksai Endre Tamás a Fidesz színeiben indul. Baksai 2006-2010 közt Bédy István polgármester mellett a pénzügyi bizottság elnöke volt, valamint a fürdő felügyelőbizottságában is helyet foglalt.

Imri mindenkivel kész együttműködni, aki nem sumákol

Imri Sándor közleményben tudatta a várossal újraindulását. „Ezúton mondok köszönetet a harkányi polgároknak a támogató hozzáállásukért.
Harkány az elmúlt 2 évben megmutatta, hogy képes megállítani és megfordítani a Bédy-Baksai éra felelőtlen, önsorsrontó „gazdálkodását” és mostanra szilárd alapokra építve megteremtődtek a gazdasági fellendülés és jólét alapjai.
A választásokig minden harkányi polgárhoz eljuttatom és megmutatom a valós tényekkel alátámasztott eredményeinket valamint felvázolom a Harkány fejlődését megalapozó terveinket. Minden erőmmel azon leszek, hogy megakadályozzam a visszarendeződésben érdekelt erők hatalomra jutását. Továbbra is kérem a harkányi polgárok támogatását abban, hogy folytathassam megkezdett munkámat és közös erőfeszítéssel újjáépíthessük városunkat.

A fentiek érdekében mindenkivel együttműködök, aki Harkány érdekeit nem keveri össze önző és sumák célokkal, és kerülni fogom azok partnerségét, akik részt vettek a Bédy-Baksai időszak felelőtlen, adósságot adósságra halmozó, létbizonytalanságot teremtő ténykedésében.”

Csak a választás után tárgyalnak az adósságról

Mint ismert, a négyezer körüli lélekszámú Harkány körülbelül ötmilliárd forintnyi adósságállománnyal bír, melynek java része 2006 és 2010 közt keletkezett, mikor a város megvette hitelből a fürdő 50 százalékos tulajdonjogát a megyétől.

Legújabb hírek szerint, bár a kormány február 28-ig tárgyalná a települési adósságkonszolidáció mértékét, Harkányban ez érdekes módon csak március tizedike, tehát az időközi választás után kerül napirendre. Az is furcsa, hogy a négyezer lelkes kisvárost az ötezer fő fölötti lakosságszámú települések közé a sorolta a kormányzat még tavaly, így Harkány elesett attól, hogy a teljes adósságát átvállalják.

Függetlenek, kisgazdák, kereszténydemokraták

A képviselői helyekért Balogh Gábor, Béda Pál, ifj. Béda Pál, Dezőné Szabadi Erzsébet, Dobos Anna, Gitta Gábor, Görföl Róbert, Hajdú Gábor István, Hazenauer György, Herke Attila József, Kerécz Tamás, Kovácsevics Mihály, Lantos István, Mogyorósi Zsolt, Molnár Antal, Nőth Lenke, Oláh László, Poller Roland, Vargáné Kovács Mária, Véghelyi József Tibor indul függetlenként.

Barla Szabó Zsolt kisgazdaként, Bárkányi Zsolt, Kiss-Kálmán Éva és Magyar Lajosné fideszesként, az eddigi alpolgármester Horváth Tamás és Somogyiné Farkas Mária kereszténydemokrataként, Zsiga Balázs pedig az FKGP és a KDNP színeiben szállnak harcba március tizedikén a képviselőségért – olvasható az Új Harkányi Hírek cikkében.

(2013. 02. 15. V.G., Pécsi STOP)