160 milliós hitelről döntöttek

Helyi - szerző: KT

Alig fél éve, hogy az adósságkonszolidáció során Harkány 4 milliárd forintos tartozását vállalta át az állam. A többször hangoztatott felelős gazdálkodás mellett augusztusban már 160 milliós hitel felvétel vált szükségessé. A hiány az egyik pályázat kapcsán merült fel. Most több hiányzik, mint amennyit akkor nyertünk, a teljesítés pedig már megtörtént.

 

 

Amíg milliárdos befektetőket és fejlesztést várunk, 160 millió forintos hitel felvétele vált szükségessé. Képíró Sarolta, a pénzügyi osztály vezetője a működési hitel szükségességére mutatott rá, amikor az augusztusi rendkívüli képviselő-testületi ülésen kifejtette: az IPA pályázat pénzügyi teljesítése augusztus 31-e, ezzel kapcsolatban kötelezettségünk van, amit csak akkor tudunk teljesíteni, ha a folyószámla hitel felvételre kerül – tudtuk meg abból a jegyzőkönyvből, amit a Kormányhivatalból kellett kikérni.

 

A testület jelen lévő tagjai, Vargáné Kovács Mária, Hazenauer György és Hajdú Gábor képviselők Imri Sándor kérésére megszavazták, hogy Harkány Város Önkormányzat működéséhez szükséges likviditás biztosítására az önkormányzat számlavezetőjétől, a Szigetvári Takarékszövetkezettől 2014. 12. 30-i lejárattal 160 millió forintnyi összegű folyószámla hitelkeretre a polgármester szerződést kössön. A pénzintézet biztosítékként számlákra vonatkozó inkasszós jogot kért, amit az előző határozat értelmében szintén jóváhagytak.

 

A hitel felvételéhez a Kormányhivatal jóváhagyására is szükség van. Kérdéseket tettünk fel az illetékeseknek is, akik eddig nem adtak a köz számára hiteles választ arra vonatkozóan, hogy a miért szükséges a mintegy 147 milliós, 95%-ban támogatott nyertes pályázat miatt 160 milliós hitelt felvenni, valamint hogy annak összegét korábban valakinek már a rendelkezésre bocsátották-e, illetve a teljesítéshez miért kell az összeggel rendelkezni.

 

A pályázatra elnyert összeg 487.990 euró, mai léptékkel már mintegy 147 millió forint, a megvalósított elemek között Szüreti fesztivál is szerepel, igaz, egyenlőre nem tudni, melyik évben.

 

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára harkányi látogatása során rámutatott: meglepi, hogy a 4 milliárdos, nem a polgármesteri hivatalt, hanem a harkányi lakosokat segítő adósságátvállalás után máris egy 160 milliós hitel felvételén kell gondolkodni a városvezetésnek.