Megérkeztek a MIG-ek, gyilkoltak Olaszliszkán

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy mindent a mai napról. Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Terézeket. A név görög eredetű, jelentése hőség, forróság, nyár, aratás, szüret, vadásznő, theresai.

 

Teréz napja sokfelé volt szüretkezdő nap, Egerben Teréz-szedés is a neve.A Balaton vidékén, Baranyában is szüretkezdő napként tartották számon. A Bánátban, Bácskában asszonyi dologtiltó nap volt, amikor nem moshattak, kenyeret sem süthettek.

 

Október 15-én e napon történt: 1750–ben megindul a menetrendszerű postakocsijárat Bécs és Buda között. A menetdíj két borjú árának felelt meg. 1944–ben a magyar hatóságok elrendelték Ungvár kiürítését, ezzel gyakorlatilag megszüntetve a magyar közigazgatást Kárpátalján. 1993-ban Kecskemétre érkezik az a 28 darab MIG-29 repülő, amit a Magyar Légierő az államadósság fejében kapott Oroszországból. 1995: Szaddam Huszein szinte száz százalékos szavazati aránnyal nyeri az iraki elnökválasztást. 2003-ban e napon lőtték fel az első kínai űrhajóst. 2006-ban Olaszliszkán cigányok agyonverik Szögi Lajos tiszavasvári tanárt. 1844–ben e napon született Friedrich Nietzsche német filozófus, 1917-ben pedig e napon halt meg Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) holland táncosnő, kém. 1946–ban szintén e napon hunyt el Hermann Göring náci birodalmi vezető.

 

Ma van az ölelés, a kézmosás, a vakok és gyengénlátók valamint a falusi nők világnapja, és a nemzetközi gyalogló nap.

 

Várható időjárás térségünkben: esős, 18 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 2011-ben mérték Zabaron, ahol -6,4 C° volt. A legmelegebbet, 29,1 C°-ot Túrkevén regisztrálták 1916-ban.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Alma gyógyszertár (Siklós, Harkányi út 55. (Tesco) tel.: 72/579-114).

 

És azt tudta, hogy a pillangók a lábaikkal érzik az ízeket?